Hlavní obsah

Brit našel v muzeu nový druh dinosaura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Britský vědec Paul Barrett objevil nový druh dinosaura, nikoli však při vykopávkách, ale v jihoafrickém muzeu. Mnoho milionů let stará lebka byla špatně zařazená mezi dalšími exponáty, informoval list The Daily Telegraph. Nový druh dinosaura byl pojmenován ngwevu intloko, což v místním jazyce znamená šedá lebka.

Foto: Kimberley Chapelle/Natural History Museum

Lebka nového dinosauřího druhu

Článek

Objevitel Barrett, který starodávné plazy studuje v britském Přírodovědném muzeu, popsal, že se podle nalezeného exempláře jednalo o všežravce, který od hlavy po špičku ocasu měřil necelé tři metry.

Živil se hlavně rostlinnou stravou, ale pokud k tomu měl příležitost, nepohrdnul ani drobnými živočichy. Dosahoval hmotnosti okolo 300 kilogramů.

V muzejní sbírce byl 30 let

Podle Barretta byl dinosaurus celá léta všem na očích. „Exemplář byl ve sbírce v Johannesburgu po 30 let a vidělo ho mnoho vědců. Ale všichni si mysleli, že je to jen zvláštní druh massospondyla,” vysvětlil vědec.

Massospondylus byl jedním z prvních druhů, které se na planetě objevily na začátku jury. On i nově identifikovaný ngwevu intloko patří do rozsáhlé skupiny Sauropodomorpha.

Odborníci teď kvůli nálezu chtějí podrobněji prozkoumat další exempláře pro případ, že se mezi nimi nachází i jiné odlišné druhy.

Nově objevený plaz může vědcům pomoci lépe pochopit období masového vymírání, které nastalo na přelomu triasu a jury před 200 miliony lety. I přes zánik mnoha druhů nejnovější poznatky ukazují, že tehdejší ekosystémy mohly být mnohem bohatší, než se původně myslelo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám