Hlavní obsah

Žralok se předvedl před turisty, plaval břichem vzhůru

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port Lincoln

Nevšední podívaná čekala na turisty, kteří jeli pozorovat žraloky u pobřeží jižní Austrálie. Přímo vedle jejich lodi se vynořila jedna ze samic a začala plavat po zádech. Že se jedná o jedinečný okamžik potvrdila i posádka. Tento způsob plavání u žraloků viděl poprvé i kapitán plavidla. Video zprostředkovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Samice žraloka plavala břichem vzhůruVideo: Wendy Bower-Leech via Storyful, AP

 
Článek

Společnost Calypso Star Charters nabízí zájemcům potápění v kleci mezi žraloky u Port Lincolnu. Při říjnové plavbě však dostali její zákazníci něco navíc. „Je to normální?“ je slyšet na záznamu, jak se turisti podivují nad chováním paryby. Unikátní zážitek to byl i pro kapitána lodi Davea Clayfielda, který dosud nic podobného nespatřil.

Žraločí samici natočila návštěvnice z Velké Británie Wendy Bower-Leechová. „Na lodi měl jet někdo jiný, ale já jsem obsadila jeho místo. Kdybych nejela v této první skupině, nikdy bych to nenatočila.”

Odborníci toto chování označují jako tonickou imobilitu. Některá zvířata tak předstírají smrt, aby od sebe odehnali predátory. Tento stav bývá většinou důsledkem stresu. U některých zvířat ho ale lze vyprovokovat i dotykem a žraloci se do něj dostanou rovněž otočením břichem vzhůru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám