Hlavní obsah

Zoo ve Vratislavi zachytila na videu narození vzácného kančila

Zoologická zahrada v polské Vratislavi uvedla, že se jí poprvé podařilo zachytit na videu narození mláděte ohroženého kančila černavého, což je jeden z nejmenších kopytníků. Polští chovatelé doufají, že jde o samečka, protože 11 ze 12 kančilů černavých chovaných v evropských zoo jsou samičky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V polské zoo se narodil vzácný kančilVideo: Reuters

 
Článek

„Jde o milník pro ochranu tohoto druhu,“ zhodnotil to, že se narození mláděte podařilo natočit, ředitel vratislavské zoologické zahrady Radoslaw Ratajszczak. Vědci díky videu získají nové poznatky o tom, jak kančilové přicházejí na svět, nebo co mláďata v prvních okamžicích svého života dělají. Ukázalo se, že mládě narozené ve Vratislavi 10. listopadu nad ránem velmi rychle začalo sát mléko od své matky.

Mládě, které je podle agentury Reuters velké asi tak jako větší krabička od zápalek a váží přibližně 100 gramů, je od přírody plaché a ukrývá se. Odborníci proto ještě nemohli určit jeho pohlaví.

Jediný sameček kančila černavého v evropských zoo žije právě ve Vratislavi a jmenuje se Johnny English. Rozmnožování těchto kopytníků s příbuzenskými vazbami na jeleny nebo velbloudy v zajetí je náročné, protože jde o velmi citlivá zvířata a jejich chovatelé je neradi nechávají někam cestovat.

Zmizelý myší jelen se objevil po 30 letech

Koktejl

Dospělý jedinec kančila černavého váží okolo dvou kilogramů a má velikost králíka. Ve volné přírodě se vyskytují pouze na třech ostrovech na Filipínách. Hrozí jim vyhynutí kvůli lovu a plantážím palmy olejné.

Před pěti lety se mládě kančila černavého narodilo také v pražské zoologické zahradě, šlo o potomka samečka žijícího ve Vratislavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám