Hlavní obsah

Zoo se kvůli koronaviru uzavřela a pandy se po 10 letech konečně spářily

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páření pand je i ve volné přírodě poměrně vzácnou záležitostí, v zajetí se pak jedná o extrémně vzácné případy. V zoologické zahradě v Hong Kongu se o přirozené spáření samičky Jing Jing a samce Le Le pokoušeli dlouhých deset let. Teprve teď, když je zoo kvůli pandemii koronaviru prázdná a tichá, se to konečně povedlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po deseti letech se v prázdné zoo konečně začaly pářit pandyVideo: Reuters

 
Článek

Z události v hongkongské zoo Ocean Park byly vzrušené nejen pandy, ale i zaměstnanci zoologické zahrady. Jde totiž o výjimečnou událost. „Dnešní úspěšné přirozené páření je pro nás všechny nesmírně vzrušující, protože šance na to, že panda bude březí, je mnohem větší než při umělém oplodnění,“ uvedl ředitel zahrady Michael Boos v pondělním prohlášení.

Že by k páření mohlo dojít, pracovníci zahrady, která je od ledna kvůli pandemii veřejnosti nepřístupná, tušili s předstihem. Že jsou pandy „v náladě“ totiž předznamenávaly změny v jejich chování. „Od konce března Jing Jing trávila mnohem víc času ve vodě, zatímco Le Le si značkoval výběh a hledal pachové značky Jing Jing,“ uvedla zoo.

Páření proběhlo bez potíží, zda však přineslo kýžený výsledek v podobě březosti Jing Jing, se ještě nějakou dobu vědět nebude. „Známky březosti včetně hormonálních výkyvů a změn v chování budeme moci pozorovat zhruba na konci června, i když vždy existuje možnost, že může jít o falešnou březost,“ sdělil Michael Boos.

Zoo zakázala zaměstnancům svítivě barevné bundy. Mohly by pandy rušit při sexu

Koktejl

Páření ohrožených pand je vzácnou událostí a neobejde se bez problémů i ve volné přírodě. Pandí samci totiž nepatří k těm nejvýkonnějším milovníkům zvířecí říše. Pandy jsou totiž samotářská zvířata, samice jsou k páření připravené jen po několik málo dní v roce (většinou od března do dubna), a když už je samci naleznou, špatně odhadují čas, kdy je samice k páření svolná. Často jsou navíc zmatení a netuší, co přesně mají dělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám