Hlavní obsah

Ženě byla zamítnuta žádost o občanství. Je prý otravná veganka

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vegani to v životě opravdu nemají lehké, Nancy Holtenová (42) si ale za svůj úděl víceméně může sama. Dvakrát si již požádala o švýcarské občanství, ovšem úřady jí nehodlají vyhovět. U svých švýcarských sousedů si totiž udělala pořádný vroubek.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistce vadí například i kravské zvony. Ilustrační foto

Článek

Nancy Holtenová je původem z Nizozemí, které opustila s rodiči už jako malé dítě. Ve Švýcarsku žije přes 30 let, její dvě děti mají švýcarské občanství a ona sama umí perfektně mluvit švýcarskou němčinou. Získat občanství země, kde žije prakticky celý svůj život, se jí ale nedaří – byla odmítnuta dokonce dvakrát za sebou. Jaká zlovůle proti Nancy stojí?

Žena sebe popisuje jako veganku, novinářku na volné noze, studentku dramatických umění a modelku. Proti tomu, že Nancy nechce jíst maso ani jiné živočišné produkty, by nikdo nic neměl – přece jen žijeme v 21. století. Žena ovšem již dlouhodobě brojí proti švýcarským tradicím, ke kterým obyvatelé vesničky Gipf-Oberfrick tíhnou.

Brojí proti tradicím

Holtenové například vadí, že krávy na pastvách musí nosit tradiční zvonce. „Ty zvonce váží okolo pěti kilo, nošení takové váhy jim způsobuje odřeniny. Zvuk, který kravský zvonec vydává, je silný sto decibelů – to je srovnatelné s hlukem, který dělá sbíječka. Ani my bychom nechtěli nosit takovou věc blízko svých uší.“

Nejsou to jen kravské zvonce, které ženě vadí. Hlasité jí přijdou i kostelní zvony a zakázat by chtěla i tradiční hony nebo závody selat. Proti všem těmto „zločinům“ vůči přírodě Nancy veřejně brojila a přitahovala pozornost médií.

Jejím přáním bylo, aby Švýcaři více dbali o pohodlí němých tváři, ovšem sama zapomněla dbát na dobré vztahy s vesničany své domovské vesnice. A lidé z Gipf-Oberfrick mají zapálené aktivistky už plné zuby.

Sousedské klacky pod nohama

Ve Švýcarsku se usedlíci podílejí na rozhodnutí, zda může cizinec obdržet občanství jejich země. Proto když si u místních úřadů Holtenová chtěla zřídit švýcarské občanství, její sousedé jí to zatrhli. V roce 2015, kdy si o občanství požádala poprvé, z 200 obyvatel volilo více než 140 proti její žádosti. Když Nancy Holtenová o občanství požádala znovu, nebylo jí vyhověno ani podruhé.

„Myslím, že jsem byla až moc rázná – vyslovovala jsem své názory příliš nahlas a často,“ sdělila po nešťastném druhém pokusu Nancy listu The Local. Prý nechtěla napadat švýcarské tradice, ale šlo jí pouze o dobré životní podmínky pro zvířata. Tajna Suterová, která je prezidentkou místní Švýcarské lidové strany, k případu Nancy Holtenové řekla, že obyvatelé Gipf-Oberfricku nehodlají aktivistce dopomoci k získání občanství, „pokud je bude nadále otravovat a nerespektovat jejich tradice“.

Rozzuřit takto své sousedy se tedy Nancy opravdu nevyplatilo. Její žádost o odstranění kravských zvonců a dalších švýcarských tradic, které jsou podle aktivistky kruté ke zvířatům, se nyní přezkoumávají ve švýcarském kantonu Aargau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám