Hlavní obsah

Žena zachránila popáleného naříkajícího koalu z ohnivého pekla

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Před takřka jistou smrtí v plamenech zachránila žena z australského Nového Jižního Walesu vyděšeného medvídka koalu, který se z posledních sil držel na doutnajícím stromě. Medvídek utrpěl těžké popáleniny a na nahrávce, kterou ve středu zveřejnila agentura Reuters, je slyšet, jak naříká. Pomoc však přišla včas a zvíře by se mělo zotavit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australanka riskovala vlastní život, aby zachránila popálenou koalu při lesních požárech Video: Reuters

 
Článek

„Byl to přirozený instinkt. Lezl po stromě a na zadní tlapky mu už šlehaly plameny, tak jsem ho zabalila do trička a podařilo se mi ho sundat ze stromu. Byl hrozně rozpálený,“ líčila zachránkyně koaly Toni Dohertyová stanici CNN.

Když odvážná žena medvídka (koalu medvídkovitého) dostala do bezpečí, poskytla mu i první pomoc. Vodou mu zchladila popáleniny a dala mu napít. Na zmiňovaných záběrech je vidět, jak dehydrovaný koala lačně pije z PET lahve.

Sydney se dusí dýmem z lesních požárů. Nevycházejte, vyzvaly úřady

Svět

Zotavuje se v nemocnici

Hasiči následně popálené zvíře převezli do veterinární nemocnice Port Macquarie, která se na pomoc ohroženým koalám specializuje. Podle jejího ředitele Cheyna Flanagana už má medvídek pojmenovaný Lewis to nejhorší za sebou. Nyní se mu dostává té nejlepší péče; dostal hydratující roztok v kapačkách, vrátila se mu dokonce i chuť k jídlu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lewis se zotavuje z popálenin v nemocnici pro koaly, kam se za ním přijela podívat i jeho zachránkyněVideo: Reuters

Popálené tlapky i tělo

„Je to asi nejhorší případ, jaký tu máme. Má ošklivě popálené tlapky, končetiny a částečně i intimní partie. Poznamenalo ho to celého. Ale koukněte na něj. Velmi mu chutná a líbí se mu tu. Má tu pětihvězdičkový servis,“ řekl Flanagan agentuře Reuters.

Všechno ale mohlo být jinak, nebýt pohotové reakce Toni Dohertyové. Medvídek Lewis by zřejmě v plamenech našel smrt. „Byl to prostě instinkt. Vidět bezbranné zvíře lezoucí přímo do ohně...Věděla jsem, že pokud ho rychle nesundám, skončí v plamenech. Takže jsem si řekla: dostaň se k němu, sundej ho. A když byl v bezpečí, myslela jsem na to, jestli máme v autě nějakou vodu. Bylo to pudové jednání,” vysvětlila.

Požáry už mají čtyři oběti

Australské státy Nový Jižní Wales a Queensland se s lesními požáry potýkají již celé týdny a předpovědi počasí nenasvědčují tomu, že by se měla situace v nejbližších desítkách hodin zlepšit. Požáry připravily o život již nejméně čtyři lidi, sežehly milion hektarů porostu a zničily přes 300 domů. Tisíce domácností se navíc ocitly bez dodávek elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám