Hlavní obsah

Žena nalezla v odpadcích obraz za milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/MEXIKO

V aukční síni Sotheby´s se bude 20. listopadu dražit obraz mexického autora Rufina Tamaya, jehož hodnota se odhaduje téměř na milión dolarů (19 miliónů korun). Dílo objevila náhodou mezi pytli s odpadky obyvatelka New Yorku Elizabeth Gibsonová na jedné newyorské ulici 20 let poté, co bylo ukradeno.

Článek

Plátno má název Tři osoby a mexický umělec jej namaloval v roce 1970. Gibsonová jednou vyšla ze svého domu a všimla si, že mezi pytli s odpadky připravenými na chodníku na odvoz je obraz.

"Nevím nic o současném malířství, ale pomyslela jsem si, že není správné vyhazovat umělecké předměty do odpadu," vysvětlila Gibsonová aukční síni Sotheby´s. Hodnotu obrazu odhadla sama díky informacím získaným na internetu a také televizním pořadům o zmizelých uměleckých dílech.

Obraz byl vrácen jeho zákonnému majiteli, který si ho koupil v roce 1977 a jeho odcizení nahlásil v roce 1987 newyorskému úřadu FBI. Vyšetřování krádeže bylo ale bezvýsledné.

Aukční síň  odhaduje, že plátno, jehož autor zemřel v roce 1991, by mohlo vynést 750 000 až milión dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám