Hlavní obsah

Zemětřesení vychýlilo zemskou osu

PRAHA/OAHU

Zemětřesení, které v neděli zvedlo řadu přílivových vln, nezměnilo jen mapu oblasti, ale také vychýlilo zemskou osu a urychlilo rotaci modré planety.

Foto: Archiv DBP
Článek

Podle měření se po neděli vychýlila osa, která spojuje jižní a severní pól Země, asi o dva a půl centimetru. Země rotuje o tři tisíciny sekundy rychleji než před týdnem. To však nebude mít vliv na pozemský život. Rychlost rotace Země totiž neovlivní pohyb planety kolem Slunce.

"V porovnání s tím, co způsobují emise skleníkových plynů, je to zanedbatelné," řekl klimatolog Jan Pretl. Seizmická činnost dlouhodobě neovlivňuje počasí ani klima. V dlouhodobých trendech se podle něj neodrazí ani fakt, že po otřesu rotuje planeta nepatrně rychleji než dříve.

Změny na mapách

Zemětřesení způsobily pohyby zemské kůry. Indická a australská deska se trvale přibližují k sundské. Ve chvíli, kdy se indická podsunula pod sundskou, propadlo se u severozápadního břehu Sumatry dno oceánu.

Některé útesy se o několik metrů zvedly, jiné se navždy ztratily ve vlnách. Severozápadní pobřeží se posunulo o několik desítek metrů.

Z map zmizela i nejjižnější část Indie, Indířin mys, který leží na nejjižnějším z Nikobarských ostrovů a má blíž k Indonésii než k Indii (od Sumatry je vzdálen 140 kilometrů). "Posádka vrtulníku pobřežní hlídky, která nad Nikobary přelétávala, hlásí, že je mys pod vodou," řekl velitel hlídky Milind Patil. Potvrdil to šéf policie Port Blairu, který je střediskem Andaman a Nikobar. "Požární zbrojnice, velké tržiště i maják jsou pod mořem."

Nikdo nevaroval

Většinu z více než 125 000 obětí však nemá na svědomí přímo zemětřesení, ale vlny tsunami, které vzedmulo. Právě kvůli tomu jsou kritizované jak vlády zemí v oblasti, tak seizmologové. Kdyby v oblasti fungoval varovný systém, mohly alespoň vzdálenější země být postiženy méně.

Kritizován je především americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA), který  zaznamenal nedělní zemětřesení, ale o nebezpečí vln tsunami informoval pouze Indonésii, a to prostřednictvím Austrálie. Ředitel NOAA Conrad C. Lautenbacher řekl, že organizace nedokáže sledovat vznik tsunami v Indickém oceánu, ale že nechá postup NOAA prošetřit.

Patnáct minut po zemětřesení úřad vyslal z Havaje zprávu 26 zemím v Tichém oceánu a ujistil, že nebezpečí tsunami pro tyto státy nehrozí. O 50 minut později upřesnil sílu zemětřesení a opět vyloučil tsunami ve vzdálenějších zemích. Upozornil jen na nebezpečí přílivových vln poblíž epicentra v Indickém oceánu. Až za další půlhodinu NOAA kontaktoval personál v Austrálii, odkud varování dorazilo do Indonésie.

O tom, že ničivé vlny zasáhly Srí Lanku, se personál NOAA dověděl až dvě a půl hodiny po zemětřesení z internetu.

Vyšetřování nařídilo také indické ministerstvo vědy a techniky. Indická letecká základna údajně měla informaci o podmořském zemětřesení hodinu předtím, než vlny dorazily k indickému pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám