Hlavní obsah

Žárlivý umělec rozbil v muzeu vázu za 20 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Miami na jihu USA krátce zadržela a obvinila místního umělce, který rozbitím vázy v hodnotě jednoho miliónu dolarů (asi 20 miliónů korun) protestoval proti tomu, že nově otevřené městské muzeum umění předvádí práce pouze zahraničních výtvarníků. Oznámily to v úterý tiskové agentury.

Foto: Zachary Fagenson, Reuters

Vázy, které v muzeu v Miami vystavuje čínský umělec Aj Wej-wej

Článek

Incident se odehrál ještě v neděli. Maximo Caminero (51) vstoupil do sálu, kde se chopil jedné z 16 vystavených váz, které vytvořil známý čínský umělec a disident Aj Wej-wej. Hlídači jej požádali, aby exponát vrátil zpět na místo, ale Caminero místo toho mrštil vázou vší silou o zem.

Podle policejního protokolu uvedl jen, že šlo o protest proti předvádění děl výlučně zahraničních umělců, dalších slov se zdržel. Více chce ke svému činu říct na tiskové konferenci, kterou naplánoval na úterý.

Za způsobení miliónové škody mu hrozí až pět let vězení.

Považoval ji za bezcennou

Caminero v tisku připustil, že netušil, jak je váza cenná, a považoval ji za obyčejný džbánek, jaký si lze pořídit v obchodě s potřebami pro domácnost. Označil se také za příznivce čínského umělce.

Aj Wej-wej pomaloval jasnými barvami soubor váz z období dynastie Chan, tedy více než 2000 let starých. V minulosti podobné historické artefakty pomaloval logem společnosti Coca-Cola.

Součástí instalace v Miami jsou i tři černobílé fotografie, zachycující čínského umělce v okamžiku, kdy jednu vázu rozbíjí. Caminero agentuře Reuters řekl, že tyto snímky jej částečně inspirovaly ke spontánnímu protestu. Al Wej-wej však pro BBC uvedl, že jeho ničení váz bylo trochu jiné.

„Moje práce nepatří muzeu nebo jiným lidem. Nikdy jsem se nesnažil zničit nic v muzeu, ty vázy patří mně. Může si rozbíjet, co chce, ale ne majetek ostatních lidí,” řekl čínský umělec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám