Hlavní obsah

Záhadný obří kráter na Sibiři zblízka

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co se před pár dny objevily zprávy o záhadném desítky metrů širokém kráteru na sibiřském poloostrově Jamal, na místo před několika dny dorazil tým vědců, který měl díru v zemi zkoumat. Výzkumníci pořídili podrobnější záběry kráteru a odebrali potřebné vzorky, napsala v sobotu agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podrobnější záběry kráteru na poloostrově JamalVideo: Reuters

 
Článek

Původně se předpokládalo, že kráter má průměr 80 metrů. Podle měření učiněných na místě je ale široký jen 60 metrů u povrchu a 40 metrů hlouběji uvnitř. Co se týče hloubky, hovoří se o 50 až 70 metrech. Na dno se vědci nedostali, ale podívali se dovnitř kráteru.

„Uvnitř kráteru je led, který na slunci taje. Po jeho stranách teče voda, ty stopy jsou vidět na fotkách. Ten kráter je asi z 80 procent naplněn ledem,“ řekl pro Siberian Times Andrej Plechanov ze Státního vědeckého centra výzkumu Arktidy.

Kráter byl sice objeven teprve před pár dny, ale vědci předpokládají, že ve skutečnosti může být starší. [celá zpráva]

„Odebrali jsme vzorky půdy a ledu a poslali je rovnou do laboratoří. Můžeme si být jisti, že kráter vznikl celkem nedávno, možná rok nebo dva dozadu. Je to mladý útvar, nebavíme se tu o desítkách let,“ dodal Plechanov.

Tým výzkumníků se shodl na tom, že kráter vznikl na základě působení vnitřní síly, tj. výbuchu v podzemí, nikoliv externí síly, jakou by mohl být například meteorit. K tomu, jak přesně k jevu došlo, ale podle nich bude potřeba ještě další zkoumání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám