Hlavní obsah

Na Sibiři se v zemi objevil 80 metrů široký kráter

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sibiřském poloostrově Jamal, který je největším ruským nalezištěm zemního plynu, se v zemi objevil podle odhadů 80 metrů široký kráter. Jeho spatření nahlásila v pátek posádka helikoptéry, která nad ním přeletěla. Přesná příčina vzniku obří díry v zemi zatím není známa. Server listu Siberian Times uvedl, že na místo už vyrazili vědci, kteří budou kráter zkoumat.

BEZ KOMENTÁŘE: Obří kráter na poloostrově Jamal

 
Článek

Kráter natočil inženýr Konstantin Nikolajev, který směřoval se zbytkem posádky k asi 30 kilometrů vzdálenému ložisku zemního plynu Bovanenkovo. Jejich 18 metrů dlouhý vrtulník Mi-8 by se prý do díry pohodlně vešel. Odhadem došli k závěru, že kráter bude široký asi 80 metrů. Hloubka zatím není známa.

Zpočátku se mělo za to, že snímky a videa kráteru jsou falešné, díra však skutečně existuje. Okamžitě se začalo spekulovat, jak vznikla. Pravou příčinu teprve určí odborníci, některé už ale byly vyvráceny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodně můžeme říct, že to nezpůsobil meteorit,“ řekl mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Poloostrov Jamal

Tmavé okraje kráteru podle televizní stanice značí, že formování kráteru doprovázely vysoké teploty. Půda, která leží na jeho okrajích, pak byla zřejmě vyvržena ven. Nespadla tak dolů, jak je tomu u propadů půdy běžné.

To odpovídá teorii ruské vědkyně Anny Kurčatovové ze Subarktického výzkumného centra, která předpokládá, že kráter vznikl podzemní explozí. Podle ní se pod zemí nahromadil plyn v ledu smíšeném s pískem, který se nakonec smíchal ještě se solí – před asi 10 tisíci lety totiž bylo na území dnešního poloostrova moře.

Vlivem globálního oteplování, které způsobuje tání permafrostu, pak došlo k uvolnění plynu, po němž následoval výbuch. Vědkyně to přirovnala k vytáhnutí špuntu ze šampaňského.

Za účelem podrobnějšího zkoumání kráteru vyrazilo na místo několik odborníků. Na místě plánují odebrat vzorky půdy, vody a vzduchu a pokusí se určit příčinu vzniku gigantické díry v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám