Hlavní obsah

Žádných deset procent. Servírka dostala nečekaně velké spropitné

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spropitné, tuzér, tringelt, dýško. Ať už částce bokem pro obsluhu říkáte jakkoliv, její výše je hojně diskutovaným tématem. Někdo nenechává ze zásady nic, někdo deset procent, ale zřejmě málokdo dá na stůl částku, jakou dala skupina lidí v americkém státě New Jersey.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zellie Thomas a jeho přátelé v neděli navštívili pobočku restaurace ve městě Paterson, kde si společně dali snídani. Inspirováni podobným příběhem z amerického Colorada se však rozhodli, že před Vánoci potěší servírku neobvykle vysokým spropitným.

„Řekli jsme si, že když to mohli udělat v Coloradu, tak proč bychom to nemohli udělat i my tady v Patersonu,” vysvětlil nápad Thomas.

Dvanáct přátel nechalo mladé ženě celkem 1200 dolarů, v přepočtu tedy přes 27 tisíc korun. „Když jsme platili účet, nemohla tomu uvěřit. Začala ty peníze přepočítávat a říkala nám, že jsme jí dali příliš moc,” uvedl Thomas.

Obsluha si podle Čechů musí spropitné zasloužit

Ekonomika

Když však žena zjistila, že částka je opravdu celá pro ni, zakryla si obličej dlaněmi a zůstala v šoku. „Panebože, vy mě snad rozbrečíte,” byla první slova vděčné servírky.

„Myslím, že každý z nás má možnost změnit něčí život, nebo prostě někomu jenom zpříjemnit den. Stačí jenom zavolat pár přátelům a budete překvapeni, jaký to bude mít efekt,” dodal Thomas, jenž pracuje ve městě jako učitel a je také místním aktivistou.

Anketa

Jak velké necháváte v restauraci spropitné?
Kolem 10 procent z výše účtu.
19,5 %
Zaokrouhlím na "nejbližší nulu".
11,6 %
Různě, podle míry spokojenosti.
64,1 %
Spropitné nenechávám.
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8568 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám