Hlavní obsah

Záchranáři bojovali o život vorvaně, pořádně se přitom nadřeli

Novinky, pal

Potápěči pobřežní stráže měli v sobotu hodně perný den. Ze sítí museli u italského pobřeží poblíž Liparských ostrovů vytahovat vzrostlého vorvaně obrovského. Kytovec byl navíc mimořádně rozrušený.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Středozemním moři zachránili ze sítí vorvaněVideo: AP

 
Článek

Na videu je vidět, jak se skupina potápěčů pokouší osvobodit vorvaně, který uvízl v sítích poblíž malého ostrova v Tyrhénském moři. Na kytovce bojujícího o život je předtím upozornili okolo plující jachtaři.

Příběh nejzpackanějšího odstřelu velryby má po 50 letech pokračování

Koktejl

Záchrana velryby byla mimořádně obtížná. Výjimečně urostlý vorvaň byl silně rozrušený, což znamenalo, že záchranáři museli svou práci často přerušovat. Na složité operaci se podíleli členové pobřežní stráže a podmořští biologové.

Problém nezákonného rybolovu

Podobný případ se odehrál už před třemi týdny, také poblíž Liparských ostrovů. I tehdy se vorvaň zapletl do vlečné sítě. Italská pobřežní stráž prohlásila, že se letos na boj proti nezákonnému rybolovu zaměřila.

V Itálii zachránili vorvaně zamotaného do sítí

Koktejl

Neregulovaný rybolov je globálním problémem, který decimuje populace ryb a ničí mořské prostředí. Podle Mezinárodní velrybářské komise každoročně uvízne v sítích na tři sta tisíc kytovců. Ale nejedná se jen o velryby. Nezákonný rybolov ovlivňuje také tuleně, želvy, mořské ptactvo a řadu dalších druhů.

Evropská komise odhaduje, že nelegální rybolov představuje 15 až 20 procent celkového objemu úlovků v evropských vodách a také ušlý zisk producentů ryb ve výši deseti miliard eur ročně, tedy asi 250 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám