Hlavní obsah

Za paddleboardistou připlaval jedovatý mořský had

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání se zhruba dvoumetrovým mornárem olivovým, jedovatým mořským hadem, zažil Australan Brodie Moss. Had, jehož kousnutí může být smrtelné, připlaval k jeho paddleboardu a následně se opět vzdálil. Interakce s lidmi je u těchto hadů častější v období páření, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Mornár olivový (ilustrační foto)

Článek

„Mořští hadi se lidem obvykle vyhýbají, ale v této době jsou velmi aktivní, sexuálně frustrovaní a potenciálně agresivní, protože hledají samičku,” vysvětlil ve videu Moss.

Na záběrech, které mají na sociální síti TikTok 14 milionů zhlédnutí, je vidět, jak had připlaval přímo k němu, na krátký moment zvedl hlavu k jeho paddleboardu a následně zase odplaval.

„Hledají samičky, a tito starší hadi už nemají takové výhody jako mladí, a tak jsou frustrovaní. Pokud vás někdy kousne, tak to bude přesně v tento čas,” dovysvětlil Australan.

Mornár olivový je jedovatý mořský had obývající teplé vody Indického a Tichého oceánu. Podle serveru Live Science je interakce s lidmi u těchto hadů častější v období páření. Součástí namlouvání je u nich nahánění samiček, kvůli jejich nepříliš dobrému zraku si však mornáři často spletou samičku s potápěčem.

Kousnutí tímto hadem může být potenciálně smrtelné, podle odborníků se jim však potápěči nemusejí zcela vyhýbat ani v období páření.

„Pokud víte, co se děje, můžete se uvolnit, usadit se na dně a zůstat v klidu a nechat hada, ať vás prozkoumá,” vysvětlil australský vědec Tim Lynch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám