Hlavní obsah

Z přehrady v Iráku vystoupila zatopená vesnice

Rekordní sucha, která v současné době sužují Irák, odhalila vesnici, která byla zatopena při stavbě přehrady Duhok v severním Iráku. K vesnici v posledních dnech zamířili lidé, jejichž předkové tam před lety žili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlivem sucha se z irácké přehrady vynořila kdysi zatopená vesniceVideo: AP

 
Článek

Vesnice Quasri byla jednou z těch, která mezi lety 1980 a 1988 padla za oběť stavbě rozsáhlého vodního díla na severu Iráku, přehrady Duhok. Nyní vzhledem k nebývalému suchu vystupují zatopené budovy nad hladinu jako důkaz toho, jak katastrofální sucho zemi sužuje.

Přehrada v Jordánsku se změnila v poušť

Věda a školy

„Přehrada má kapacitu 52 miliónů metrů krychlových, v tomto období v ní běžně bývá okolo 34 miliónů kubíků vody, ale teď je v ní pouhých 20 miliónů kubíků,“ řekl pro agenturu AP ředitel přehrady Farad Mohammed.

Přehrada je hlavní zásobárnou pitné a závlahové vody pro město Duhok. Jejími hlavními zdroji jsou déšť, potůčky vzniklé tajícím sněhem a stejnojmenná řeka.

K přehradě přišli zavzpomínat pamětníci

Pro místní obyvatele je však stávající situace důvodem k oživení vzpomínek, které zůstaly potopeny pod vodou. „Quasri byla krásná vesnice, obklopená zelení a pastvinami. Tam byla škola, kam jsem chodil, vychovala spoustu statečných a báječných lidí,“ vzpomínal Bašád Fadíl, jeden z těch, kteří museli vesnici při výstavbě přehrady opustit.

Sucho v Mexiku odhalilo kostel, který je už přes 40 let ukryt pod vodní hladinou

Cestování

Nyní, když vystoupila nad hladinu, se na ni přijel podívat a zavzpomínat na mládí. „V té vesnici žili moji rodiče a jejich rodiče, všude tam jsou jejich otisky. Žilo se nám tu krásně,“ dodal Fadíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám