Hlavní obsah

Sucho v Mexiku odhalilo kostel, který je už přes 40 let ukryt pod vodní hladinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé mexické regiony sužuje velké sucho. To vedlo mimo jiné k odhalení chrámu Panny Marie Sedmibolestné, který před více než 40 lety zmizel pod hladinou jezera Purisma ve státu Guanajuato. Snímky svatostánku vynořujícího se z vody se staly hitem internetu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Kostel zmizel pod vodní hladinou v roce 1979 po vybudování přehrady. Jelikož ale v posledních týdnech velkou část Mexika sužuje rekordní sucho, mají vodní nádrže aktuálně pouze kolem 50 procent vody, uvádí server Independent. Právě proto se chrám opětovně objevil.

Není to však poprvé. Stalo se tak i loni během červencového sucha, které zásoby vody srazilo na nejnižší úroveň za posledních 25 let, informoval server Mexico News Daily.

Obyvatelé nechtěli odejít

U kostela v minulosti sídlila fara a matrika. Místní se svého někdejšího domova, který pod hladinou rovněž zmizel, nechtěli vzdát a proti výstavbě přehrady se vzedmula vlna odporu. Městečko El Zangarro ale nakonec opětovně vzniklo nedaleko odsud.

„Šlo o velmi důležité místo, protože tu sídlila fara, vikariát i matrika. Pro obyvatele bylo velmi obtížné svůj domov opustit, nejen kvůli budovám. Měli pocit, že na tohle místo patří,“ uvedl šéf místního archivu Dulce Vázquez. „Několik lidí se vzbouřilo, než jim došlo, jaká je realita, a že si voda brzy přijde pro celé městečko.“

Přehrada nakonec zaplavila asi 1200 hektarů půdy včetně původní obce El Zangarro i s kostelem, který podle některých pramenů vznikl už v 18. století.

Kvůli nedostatku deště v první čtvrtině roku vyhlásila mexická národní komise pro vodohospodářství nouzová opatření. Jedním z nejpostiženějších regionů je právě stát Guanajuato a s ním ještě Guerrero, Michoacán a Oaxaca.

Italská vesnice zmizela pod vodou. Zbyla z ní jen štíhlá zvonice

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám