Hlavní obsah

Z australského muzea zmizel vzácný dinosaurus

BBC, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Kostra vzácného dinosaura s papouškovitým zobákem rodu Psittacosaurus sinensis byla ukradena z muzea v jihovýchodní Austrálii. Jde o zcela mimořádnou fosílii, které se ve světě vyskytuje patrně jen v šesti kusech. Kostra, kterou zapůjčila regionálnímu muzeu v Newcastlu (asi 100 kilometrů severně od Sydney) Čína, je 60 centimetrů vysoká.

Foto: Leona Roháčková

Prioritou Miroslava Spurného (vlevo) je četnictvo. Rozsáhlou sbírku uniforem, výzbroje a výstroje prezentoval na výstavě v Muzeu Prostějovska.

Článek

"Je to velikost psa, ale kostra vypadá spíše jako u krůty," popsal vystavovaný předmět ředitel muzea Gavin Fry.

Policie začala krádež vyšetřovat, zatímco muzeum se rozhodlo vypsat na dopadení zloděje odměnu 5000 australských dolarů (přes 90 tisíc korun). Podle mluvčího muzea jde o takový předmět, který se nedá zaměnit s ničím jiným. Kostra byla součástí čínské expozice dinosaurů, jež ukazovala spojitost mezi současnými ptáky a jejich dávnými předchůdci.

"Nemá moc velkou finanční hodnotu, spíše tisíce než milióny dolarů, ale její vědecká hodnota je nesporná," řekl ředitel Fry. Zloděj či zloději se ke kostře dostali tak, že rozbili bezpečnostní sklo. Některé kůstky z kostry byly nalezeny uvnitř vitríny i v okolí muzea, což podle policie svědčí o tom, že šlo o amatérskou krádež. "Vypadá to na náhodnou krádež. Kdyby si to objednal sběratel, nebyl by moc nadšen, kdyby dostal tak poškozené zboží," řekl ke krádeži ředitel Fry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám