Hlavní obsah

Vzorky DNA na Měsíci by zachránily život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přední expert Evropské kosmické agentury (ESA) Bernard Foing by chtěl na Měsíci založit jakousi Noemovu archu, která by v případě zkázy Země umožnila rostlinné a živočišné druhy obnovit.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.8.2016. Mistrovství světa v požárním sportu. Po startu.

Článek

Na Měsíc by podle odborníka měly být dopraveny vzorky DNA každého rostlinného a živočišného druhu.

Pokud by naše planeta byla někdy zničena třeba jadernou katastrofou či srážkou s asteroidem, na Měsíci by se jednotlivé druhy uchovaly.

Osídlení z Noemovy archy

"Kdyby došlo na Zemi ke katastrofální kolizi nebo k nukleární válce, bylo by možné (na Měsíci) nalézt vzorky biosféry Země včetně těch lidských," řekl Foing.

"Potom by šlo znovu osídlit Zemi jako z Noemovy archy," dodal vědec ke své vizi jakési knihovny DNA na Měsíci.

ESA v současnosti chystá přistání své první sondy na Měsíci v listopadu a Foing je vedoucím evropských misí na Měsíc. Jeho názory by měly být tedy brány vážně.

Reklama

Související články

Meteory budou padat o srpnové noci

V noci z 12. na 13. srpna bude nejlepší čas pro pozorování meteorů, kterým se lidově říká padající hvězdy. Uvidíme je jako světelné čáry na obloze....

Objeveny planety velikostí podobné Zemi

Američtí astronomové objevili dvě planety, které obíhají kolem hvězd mimo naši sluneční soustavu. Rozměry obou planet jsou srovnatelné s velikostí Země....

Výběr článků

Načítám