Hlavní obsah

Vzácné onemocnění nahání hrůzu, stačilo škrábnutí na zahradě

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být běžná údržba zahrady. Místo toho ale musel Brit Steve Palmer bojovat o holý život. Do těla se mu totiž dostala bakterie způsobující nekrotizující fasciitidu, a jak už název napovídá, nejedná se o vůbec nic příjemného. Upozorňujeme, že některé fotografie mohou být pro citlivější čtenáře zneklidňující.

Foto: Profimedia.cz

Palmer je nyní již v domácí rekonvalescenci.

Článek

Palmer, čtyřiatřicetiletý otec dvou dětí, se drobně poranil na ruce při úklidu na zahradě. Z obyčejného šrámu se však vyklubal velký problém, kvůli němuž Britovi hrozila smrt.

Do těla se mu totiž dostala nebezpečná bakterie, která způsobuje nekrotizující fasciitidu. Vzácné, ovšem vážné onemocnění způsobuje odumírání tkáně a až čtvrtina pacientů na nemoc zemře, případně přijde o některou z končetin, které nemoc napadá jako první.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřiatřicetiletý Plamer je ženatý a má dvě děti.

„Trochu jsem se škrábl, když jsme na zahradě s manželkou a dětmi uklízeli na zahradě po povodních. Nezdálo se to být nic vážného, ale nejdřív jsem nemohl pohnout s prstem a druhý den jsem dostal horečku a začala mi odumírat kůže na ruce,” popisuje rychlý postup infekce.

Foto: Profimedia.cz

Následky řádění bakterie jsou neuvěřitelné

Lékaři museli Palmerovi ránu vyčistit a během čtyř a půl hodiny trvající operace transplantovat kůži ze stehna, protože během několika dní byla pacientova ruka masivně napadena bakterií.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři vzali tkáň ze stehna.

Příště jen v rukavicích

„Nikdy jsem nezažil tak ukrutnou bolest. Viděl jsem šlachu na prstu. Bylo to příšerné,” přiznal Palmer, kterému lékaři ve specializované nemocnici v Birminghamu sdělili, že s podobným případem se setkali teprve počtvrté. Navíc jej upozornili na 25procentní úmrtnost.

Rybářka vylovila z hlubin podivného tvora. Má velké štěstí, že se ho nedotkla

Koktejl

Nejhorší obavy se však nepotvrdily a Palmer se již mohl vrátit domů, kde probíhá rekonvalescence. „Pořád nemám vůbec žádný cit v ruce. Nervy byly zničeny,” uvedl Palmer.

„Rozhodně vím, že až příště půjdu na zahradu, budu pracovat jenom v rukavicích, a když se někde škrábnu, tak ránu hned půjdu vydezinfikovat,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám