Hlavní obsah

Výsadkáři se neotevřel padák, prorazil střechu a přistál v kuchyni

O malém zázraku hovoří svědci, kteří viděli pád britského výsadkáře nedaleko kalifornské základny Národní gardy Camp Roberts. Muži selhal padák a jen se záložním padákem se zřítil na střechu jednoho z domů. Při dopadu prorazil střechu a skončil v kuchyni pouze se středně těžkými zraněními. Informoval o tom britský deník Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britský výsadkář se minulé úterý účastnil cvičení, na kterém vojáci trénovali takzvaný HALO seskok (High Altitude – Low Opening, tedy seskok z velké výšky s otevřením padáku ve velmi malé výšce).

Při tomto seskoku výsadkáři skáčou většinou z výšky z 4600 až 11 000 metrů (někdy může být výška ještě větší), přičemž padák otevírají ve výšce okolo 300 až 900 metrů. Při tomto cvičení vojáci skákali z výšky 4600 metrů. Britův padák se ovšem neotevřel správně.

Výsadkář následně otevřel padák záložní, ten však jeho pád zmírnil jen částečně, výsadkář navíc neměl dostatečnou výšku, aby se dostal do dopadové zóny. Proletěl střechou jednoho z domů a skončil v kuchyni. V době nehody majitelé nebyli doma. Pád ovšem viděli sousedé a okamžitě zavolali pomoc.

Rose Martinová, povoláním zdravotní sestra, běžela vojákovi okamžitě na pomoc. „Zkontrolovala jsem ho, oči měl otevřené, ale nebyla jsem si jistá, jestli nemá vnitřní zranění. Nechtěla jsem s ním hýbat,“ uvedla Martinová.

Při příjezdu záchranářů už voják komunikoval. „Výsadkář byl v šoku a stěžoval si na bolest, nicméně neměl žádná viditelná zranění,“ uvedla v prohlášení místní policie. Po převozu do nemocnice a vyšetření lékaři uvedli, že voják utrpěl středně těžká zranění. Incident potvrdilo i britské ministerstvo zahraničí, které hovoří o zraněních lehkých.

Parašutista při seskoku přišel o protézu, našel ji ochotný farmář

Koktejl

Život vojákovi patrně zachránila střecha, která společně se záložním padákem zmírnila jeho pád. „Propadl střechou, mezi trámy a na domě není ani velká škoda. Je to hlavně strop a izolace. Minul kuchyňskou linku, spotřebiče, všechno,“ uvedla matka majitele domu Linda Salladyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám