Hlavní obsah

Vypadá jako z Ku-klux-klanu, brazilský očkovací maskot se nepovedl

Doslova další kapkou v debatě o politické korektnosti se stal brazilský maskot očkování Zé Gotinha. Jeho jméno totiž znamená Malá kapka a v Brazílii je symbolem vakcinace již od roku 1986. Některým internetovým uživatelům však nápadně připomíná oblečení příslušníků Ku-klux-klanu.

Foto: Profimedia.cz

Maskot Zé Gotinha vítá na letišti první dodávku vakcíny AstraZeneca.

Článek

Celou internetovou bouři ve sklenici vody rozpoutal nyní již smazaný příspěvek Britky s uživatelským jménem @RoxannelaWin. „Brazilský očkovací maskot taky mohl projít více kontrolami a schvalovacími procesy,“ uvedla na Twitteru a přiložila fotku muže v bílé kukle.

Zé Gotinha je usměvavou komiksovou bílou kapkou s končetinami, která má pomoci přesvědčit děti, že je očkování prospěšné. Její převedení do reality však v některých případech není příliš šťastné. To je však dáno tím, že většina brazilských nemocnic a klinik si nemůže dovolit kvalitní kostým.

Internetovou bouři vyvolala fotografie levnějšího zpracování brazilského maskota.

K ženě, jejíž účet byl na Twitteru už smazán, se přidalo několik bojovníků za politickou korektnost, kteří provedení maskota vnímají jako krajně necitlivé. Brazilci však přispěchali na jeho obranu.

Podobnost by tu v případě levnějších kostýmů jistě byla. Pro debatu je však důležitý kontext.

Zé Gotinha je totiž v zemi a mezi dětmi nesmírně populární. Vznikla v roce 1986 v rámci kampaně na očkování proti obrně. I díky ní dosáhla Brazílie vysoké míry proočkovanosti proti této zákeřné nemoci. Maskot pak byl použit ještě několikrát, nyní je využíván i v rámci očkování proti koronaviru.

Takto vypadají kvalitnější a věrnější kostýmy.

„Opravdu nemusíme řešit vaši americkou historii pokaždé, když děláme maskota,“ shrnul za všechny jeden ze zastánců symbolické kapky. Další poukazovali na to, jak nesmírně důležitý je v podobných debatách kontext.

Co je v jiných zemích považováno za nevhodný symbol, může jinde na světě znamenat opak. Klasickým příkladem je hákový kříž a ostatně i roucha Ku-klux-klanu byla převzata z hábitů španělských kněží.

Reklama

Výběr článků

Načítám