Hlavní obsah

Vozíčkář se vrhl do vody, aby pomohl zachránit tonoucího

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikita Vankov je od roku 2007 na vozíčku. Přesto ani na vteřinu nezaváhal, když na molu u břehů Černého moře viděl dva muže, kterým se nedaří zachránit tonoucího. Okamžitě se vysvlékl a vydal se jim pomoci. Díky jeho radám a asistenci se všichni čtyři muži nakonec dostali v pořádku z vody.

Foto: Profimedia.cz

Nikita Vankov

Článek

Dramatická scéna se odehrála 6. října na jednom z mol v ruské Anapě, městě na březích Černého moře. Nikita Vankov natáčel na molu dokument o svém životě, když si povšiml, že se ve vodě muži pokouší zachránit muže, který měl problém udržet se na hladině.

Muž na vozíčku nejdříve na dvojici mužů snažících se zachránit tonoucího pokřikoval rady. Nebyla to od něj žádná známka arogance, Vankov je prvním ruským parapotápěčem a profesionálním plavcem.

Když však viděl, že dvojice má se záchranou problémy, vysvlékl se a vydal se do vody. Za jeho asistence nakonec všichni muži ve zdraví přečkali, než se k nim dostal člun.

„Nikdy jsem si nepomyslel, že bych se mohl ocitnout při záchraně života,“ napsal Vankov na svém instagramovém účtu, kde sdílel i video, které pořídili další lidé na molu. Sám si hlavní zásluhy nepřičítal. „Všichni jsou živí a zdraví, ti chlapi jsou skvělí kluci, za cenu vlastního zdraví hrdinně zachránili člověka,“ napsal Vankov.

Největší ironií celého příběhu je fakt, že přesně na tomto mole si při skoku do vody přivodil úraz páteře, který ho připoutal na vozík. „Před třinácti lety jsem se u tohoto mola plazil po dně a opakoval si ‚budu žít, budu žít‘. A dnes jsem tady pomohl zachránit život,“ uvedl Vankov.

Jihoafrický vozíčkář se nechal táhnout kamionem, svištěl osmdesátkou

Koktejl

Vankov není jen profesionálním sportovcem, ale i prezidentem Fondu pro přístupné prostředí, ruského státního fondu, který má pomáhat zlepšovat přístupnost nejen veřejných míst pro hendikepované obyvatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám