Hlavní obsah

Vosa se narodila v břiše sklípkana

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Zoologická zahrada v Plzni se může chlubit naprostým unikátem. Dva její zaměstnanci přivezli z vědecké výpravy z Chile vosu, která se rodí v břiše pavouka sklípkana. Tuto hříčku přírody uvidí návštěvníci zoo od 1. dubna.

Foto: Frank Exss

Slavnostní průvod od Zámeckého nádvoří na Altmarkt.

Článek

"Tento druh vosy využívá sklípkany proto, aby se dokázaly rozmnožit. Vosa musí nejdříve pavouka vystopovat a potom ho šikovně žahnout  Tím ho uspí a může do něj naklást vajíčko. Z něho se vylíhne larvička, a tak pomalu vyžírá sklípkana zevnitř. Když je úplně nažraná, tak vyleze z těla pavouka ven do země, kde se zakuklí ," vysvětlil hlavní zoolog Vítězslav Honsa.  

Sklípkan zahyne

Podle něho sklípkan vetřelce v břiše samozřejmě nepřežije. "Všechny vnitřnosti má prakticky vyžrané. Na druhou stranu si larva počíná velmi ohleduplně, aby sklípkan co nejdéle žil," doplnil Honsa. 

Původně zoologové chytili dvě vosy. "Jedna nám bohužel zahynula ještě dříve, než dorazila do České republiky. Měli jsme strach i o tu druhou, ale ta k naší spokojenosti přežila.  Nyní chceme  udělat experiment. Obětujeme jednoho sklípkana z našeho chovu a zkusíme, zda se vosa zachová stejně jako ve volné přírodě," uzavřel Honsa.

Kromě vosy obohatili členové chilské expedice plzeňskou zoo o dalších bezmála 550  bezobratlých exemplářů.  "Zaměřili se hlavně na sklípkany, které jsou páteří naší rozsáhlé expozice bezobratlých živočichů. V současné době tak můžeme bádat a studovat třináct druhů sklípkanů. Během výpravy naši zaměstnanci sbírali i jiné živočišné skupiny jako například štíry, cvrčky, mravence,sekáče, střevlíky či různé larvy," dodal Honsa.

Reklama

Související články

V plzeňské zoo přibudou další šelmy

Plzeňská zoologická zahrada v Plzni se již brzy bude moci pochlubit chovem dalších deseti velkých kočkovitých šelem. K páru berberských lvů, čínských levhartů...

Tygr šel k zubaři na prohlídku

Pracovníci plzeňské zoologické zahrady se ve středu podívali na zoubek tamnímu sibiřskému tygrovi Mauglímu, který váží dvě stě padesát kilogramů. Před zákrokem...

OBRAZEM: Lvíče v domácí péči

Před osmnácti dny spatřil v zoologické zahradě v Olomouci světlo světa malý lvíček lva berberského, který je velice vzácným druhem. Jeho matka však neměla...

Výběr článků

Načítám