Hlavní obsah

Tygr šel k zubaři na prohlídku

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pracovníci plzeňské zoologické zahrady se ve středu podívali na zoubek tamnímu sibiřskému tygrovi Mauglímu, který váží dvě stě padesát kilogramů. Před zákrokem pěkně řval, ale při něm už ani nedutal. Po injekcích totiž tvrdě usnul. Z bezpečnostních důvodů byl také pevně přivázán ke stolu a měl zafixovanou tlamu.

Foto: Czech Hero Ride
Článek

"Mauglímu se ulomil špičák, když jsme ho v prosinci převáželi ze zoo v Olomouci. Navíc jsme zjistili, že má poškozené i další dva," řekl ředitel plzeňské zahrady Jiří Trávníček. "A když ho už budeme mít na stole, necháme mu udělat i rentgen celého chrupu. Musíme mu dát zuby do pořádku, jinak by se mu mohly zkazit a bezzubý tygr by asi dlouho nepřežil."

Rentgen sice prokázal, že Mauglímu, který rozhodně není na sladké, stačí zaplombovat tři zmíněné špičáky, ale i tak si musel místní veterinář přizvat na pomoc klasického dentistu.  

Specialista na zuby šelem totiž v kraji není. Zubař vzal neobvyklou konzultaci se stoickým klidem. "Jestli jde větší strach z lidských nebo tygřích pacientů? Jak kdy," pokrčil rameny. 

Dostane partnerku

Zákrok ale rozhodně nepatřil k běžným už vzhledem k rozměrům ošetřovaných zubů. "Tygří špičák má patnáct centimetrů, s normálními zubařskými nástroji si nevystačíte. Museli jsme si nechat udělat vlastní," podotkl zvěrolékař Zdeněk Rampich.

Mauglí se z umělého spánku probral po necelých dvou hodinách a nyní se může s novým úsměvem těšit na partnerku. Plzeňská zoo doufá, že se mu jí podaří obstarat co nejdříve.

Reklama

Související články

Ještěři se na výstavě nechají i pohladit

Návštěvníci pobočky plzeňské zoo Akva-Tera, kde v úterý začala rozsáhlá výstava ještěrů, mohou podrbat třeba na břiše chameleóny, gekony, varany pocházející...

V plzeňské zoo přibudou další šelmy

Plzeňská zoologická zahrada v Plzni se již brzy bude moci pochlubit chovem dalších deseti velkých kočkovitých šelem. K páru berberských lvů, čínských levhartů...

Výběr článků

Načítám