Hlavní obsah

Vizionář zaměstnancům zdvojnásobil platy a firmu rázem proměnil k nepoznání

Novinky, nčs

V roce 2015 se rozhodl Dan Price, majitel americké karetní společnosti Gravity Payments, k dost odvážnému kroku. Po vyslechnutí jednoho lidského příběhu zvýšil ve firmě minimální mzdu, sobě ji zásadně snížil a po pěti letech může bilancovat, jak se opatření osvědčilo, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poté, co se v roce 2015 při cestování v horách dozvěděl Price od své kamarádky Valerie, bývalé členky armády a veteránky z Iráku, krutou realitu jejího života, rozhodl se jednat.

„Je to někdo, kdo si zaslouží uznání a její pracovní vytížení to dokazuje,” řekl na adresu ženy ze Seattlu, která měla dvě práce, a přesto se dostávala do finančních problémů, přestože její roční příjem činil 40 tisíc dolarů (920 tisíc korun). To však na životní náklady ve velkoměstě nestačilo.

Price byl ve svých 31 letech jako majitel společnosti do smrti zajištěný a vydělával v přepočtu desítky milionů korun ročně. Příběh Valerie však křesťansky založeného muže pocházejícího z malé vesničky v Idaho velmi zasáhl.

Proměnil firmu

Rozhodl se proto k málo vídanému kroku. Ve svojí firmě zvýšil minimální mzdu na 70 tisíc dolarů ročně (1,6 milionu korun), snížil si vlastní plat, vzdal se svých úspor a dvou domů.

Ačkoli čekal obrovskou radost a překvapení, zaměstnanci zpočátku nemohli jeho slovům uvěřit. Pro třetinu z nich to totiž znamenalo okamžité zdvojnásobení mzdy.

Od té doby se společnost změnila k nepoznání. Počet zaměstnanců se zdvojnásobil a platby, které firma zpracovává, vzrostly z původních 3,8 miliardy dolarů (87 milard korun) na více než 10 miliard dolarů ročně (230 miliard korun).

Zeptejte se šéfa na prémie: Firma rozdala vánoční bonusy z říše snů

Koktejl

Co však Price těší mnohem víc, jsou další důsledky jeho rozhodnutí. „Před zavedením minimální mzdy se ročně zaměstnancům narodily maximálně dvě děti. Za necelých pět let od zavedení jich je přes 40. Více než desetina lidí si mohla pořídit vlastní bydlení, do té doby to bylo pouze jedno procento,” vysvětluje pozitiva Price.

Jako liché se ukázaly obavy, že lidé budou vydělanými penězi mrhat. „Stala se přesně opačná věc. Lidé si vytvářejí rezervy a téměř tři čtvrtiny zaměstnanců si zaplatily předchozí dluhy,” pokračuje majitel firmy.

Pochopitelně se ozývaly hlasy i proti takovému opatření. Dva dlouholetí zaměstnanci dali výpověď na protest proti tomu, aby se nově příchozím lidem přes noc zvyšovaly platy. Argumentovali tím, že budou líní a nekompetentní, což se však nepotvrdilo.

Komunista, nebo nejlepší šéf?

Pravicově orientovaný rozhlasový komentátor Rush Limbaugh dokonce Price označoval za komunistu a tvrdil, že takový systém nemůže fungovat. Výsledky firmy a nálada mezi vděčnými zaměstnanci však hovoří za vše.

„Každý den vidíme, jak efekt naší finanční politiky někomu přinese svobodu. A to je důvod, proč společnost vydělává víc než kdy dřív,” dodává Price, jenž je pět let po zásahu do Gravity Payments stále na minimálním platu. Přesto říká, že je mnohem spokojenější a jeho život je naplněný víc, než když vydělával miliony. A možná i proto je držitel mnoha ocenění některými označován za nejlepšího šéfa ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám