Hlavní obsah

Vína z Krumvíře pokořila na prestižní akci celou Evropu

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRUMVÍŘ/BRUSEL

Moravský vinař z Krumvíře na Břeclavsku Josef Valihrach pokořil světové výrobce vín. Na 14. ročníku prestižní soutěže Concours Mondial de Bruxelles v Bruselu získal před několika dny dvě zlaté medaile. Dokonce jednu za červené víno, což muselo zejména francouzským vinařům vyrazit dech.

Článek

Řeči, že u nás nedovedou vinaři vyprodukovat červené víno srovnatelných vlastností, jako ve Francii, jsou minulostí. Na akci, kde bylo 5 460 vín z celého světa, ovládl kategorii červených suchých vín vzorek z hroznů, dozrálých ve vinicích u Krumvíře.

Merlot ročníku 2004 pozdní sběr pochází ze sklepa vinaře, jehož výsledek práce zachutnal i bývalému prezidentskému páru. Dodnes posílá vína za Kanál La Manche, kde končí na stole prince Charlese. "Ten výsledek mě opravdu udělal radost. Nestává se, že by červené víno z Moravy takto uspělo. Když se podívám zpět, myslím, že je to dosud největší úspěch," prozradil vinař. V Bruselu získal zlaté medaile hned dvě. Druhou v kategorii bílých suchých vín. Rulandské šedé ročníku 2002 výběr z hroznů.

Valihrach svá vína poslal na prestižní akci již předloni a premiéra skončila ziskem první zlaté medaile pro Českou republiku. Jak přiznal, vloni mu utekl termín pro přihlášení, letos si akci lépe pohlídal a to mu vyneslo dvě zlaté medaile. Získal vůbec první zlato pro ČR, o dva roky později další v ostře sledované kategorii červených vín.

Uspěli i další čeští vinaři

"Evropa nás podceňuje, že neumíme červené víno pořádně udělat. Dnes už vědí, že je to jinak. Zejména Francouzi nás přehlíželi, Teď zjistili, že jsme pro ně konkurence," pochvaloval výsledek vinař. Úspěšnému červenému vínu věnoval péči již v době zrání. Hrozny zrály ve vinici déle a mošt měl cukernatost 23,5 stupně. Své zřejmě udělala i doba, po kterou víno odpočívalo v barrikových sudech. Základem úspěchu je vinařova filozofie, s důrazem na kvalitu, ne kvantitu. Na keřích vinné révy nechává zrát necelý kilogram hroznů, což v nemalé míře garantuje jejich kvalitu.

Kromě Valihracha uspěli další vinaři z Břeclavska. Vinné sklepy Valtice získaly dvě zlaté za slámové a ledové víno. Po jedné zlaté přivezlo vinařství Sonberk a na Hodonínsko putovala medaile pro společnost Spielberg. Čeští vinaři přitom vyslali do Bruselu 58 vzorků, zatímco třeba Francouzi 1 944.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám