Hlavní obsah

VIDEO: Na pražském Žofíně vaří česká kuchařská špička

Novinky, Jakub Kynčl
PRAHA

V páteční poledne začal na Žofíně již 12. ročník Prague Food Festivalu. Slovanský ostrov je tak pokryt kulinářskými specialitami a vybranými delikatesami. Od pátku do neděle se budou na tomto místě představovat kuchyně těch nejvyhlášenějších pražských restaurací.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Šéfkuchař restaurantu Allegro Andrea Accordi (vpravo) ve stánku

Článek

Na pražském Žofíně se opravdu nachází absolutní špička. V pátek zde vaří například šéfkuchař restaurantu Allegro v hotelu Four Seasons Andrea Accordi či šéfkuchař restaurantu Essensia nacházejícího se v hotelu Mandarin Oriental, Ari Munandar.

VIDEO: Nejlepší kuchaři vaří na Žofíně

Vstup na festival stojí 350 Kč, pouze 100 korun však činí vstupní poplatek. Zbylých 250 Kč je vám proměněno na tzv. Grandy, čili jakési poukázky, za které si pokrmy či drinky kupujete. Jeden Grand vychází tedy na 25 Kč. Ty nejmenší speciality - jednohubky, mini dezerty, jahody se šlehačkou či vodu koupíte už za jeden Grand. I přesto se ale ceny nedají označit za zcela lidové.

Ceny se různí

Třetinka piva vás vyjde na 1-2 Grandy, záleží na tom, které si zvolíte. Předkrmy stojí přibližně 3-5 Grandů, záleží ale na jídle a zvoleném stánku. Za hlavní jídlo pak musíte počítat s přibližně 5-8 Grandy. Dezerty se cenou velmi různí, dáte za ně 1-5 Grandů.

Lidé mají také příležitost si s kuchaři trochu popovídat a něco se o pokrmech daného restaurantu dozvědět.

Munandar: Hosté se musí vracet

"Zvolil jsem letos jednodušší pokrmy, co do vzhledu. Chuťově si ale myslím, že jsou výborné. Přiznám se, že co je pro mě důležité, to je udržovat si stálé hosty. Hoteloví hosté jsou sice jistě také důležití, ale mě zajímá to, aby se ke mně hosté vraceli a já jim mohl vždy vyjít vstříc, pokrm jim třeba mírně upravil, zkrátka vše, co je jen trochu možné" řekl Novinkám šéfkuchař restaurantu Essensia Ari Munandar.

Na roztrhání byl i šéfkuchař zatím jediné Michelinem oceněné restaurace - Andrea Accordi z restaurantu Allegro v hotelu Four Seasons. "Ciao," pozdravil nás jen Accordi, nechal se vyfotit ve svém "rajónu" a rychle směřoval na speciální akci, během které hostům festivalu ukazoval, jak připravit co nejlepší rizoto.

Špička pražského kulinářství

Třikrát denně navíc ve všechny tři dny probíhá speciální pivní degustace. V sobotu budou hostům vařit například šéfkuchaři restaurací Paříž, Palace, Terasa U Zlaté studně či Maze Prague. V neděli budou pak asi hlavními šlágry Le Papillon z hotelu Le Palais, Coda z hotelu Aria či Hilton.

Výborné stánky restaurantů La Provence či Bellevue/V Zátiší jsou hostům otevřeny i více než jeden den. Přesný program dostanete při vstupu na akci.

Reklama

Výběr článků

Načítám