Hlavní obsah

VIDEO: Historický letoun Avia BH 5 si zopakuje závod do Bruselu z 20.let

PRAHA

Návrat do minulosti plánuje český letoun Avia BH 5, který v roce 1923 vyhrál Závod o cenu belgického krále. Historické letadlo si 750 kilometrů dlouhou trasu z Prahy do Bruselu zopakuje při příležitosti 90. výročí vzniku československého letectva a leteckého průmyslu. Letoun odstartuje svou cestu nad Evropou 26. července z Letiště v Praze Letňanech, kde se v pondělí k akci uskutečnila tisková konference.

Článek

Populární mezinárodní závod tehdy vyhrál Zdeněk Lhota, který převzal cenu z rukou belgického krále a nadšeného letce Alberta I. Letos bude letadlo BH 5 pilotovat Milan Mikulecký.

"Vzhledem k tomu, že doba se změnila a nad Evropou je hustší provoz, nemůžeme letět přesně stejnou trasu jako pan Lhota. Poletíme tak, abychom se vyhnuli letišti ve Frankfurtu. Tam, kde tehdy bylo ospalé městečko, je nyní druhé největší letiště v Evropě a měli bychom problém tam s letadly prolétat," řekl Mikulecký.

Historický letoun Avia BH 5foto: Právo/Petr Hloušek

Letoun BH 5 vyletí do Bruselu s letounem Avia BH 1, kvůli kterému je trasa rozdělena do šesti etap. Letoun BH 1 se chtěl závodu do Bruselu zúčastnit už v roce 1922, což ale nevyšlo. Zmeškanou příležitost si první letoun společnosti Avia může dopřát letos, kdy ho bude pilotovat jeho majitel Marcel Sezemský.

Trasa se musí dobře naplánovat

"Letadla 20. let měla ojedinělé konstrukce, které předbíhaly dobu. Beze změn se vyráběly plných osm let a jejich výkony byly nad světovým průměrem, když létaly až 140 km v hodině. Ostatní dvouplošníky se složitými nosnými systémy to nezvládly," pochválil dobové letouny Sezemský.

Historický letoun Avia BH 5foto: Právo/Petr Hloušek

Trasa, kterou má uletět 85 let staré letadlo, se musí dobře naplánovat. "U starého letadla je nutné pečlivě zvážit trasu, protože při vysazení motoru je nutné rychle najít louku nebo pole, kam je možné přistát. Nepřipadá tedy v úvahu létat přes pásy lesů nebo vody. Obě letadla poletí spolu s doprovodným letadlem, které těm starším musí přizpůsobit rychlost. Na zemi pak pojede dodávka se speciálním palivem a náhradními díly," řekl Milan Vacík z Historické letky RČS, která vlastní letoun Avia BH 5.

Neví, kudy se vrátí

Plánovaný let nad Evropou je unikátní také tím, že letadlo BH 5 svou historickou závodní trasu zvládne s původním hvězdicovým pětiválcovým motorem. Organizátoři zatím neví, jakou cestou se letouny dopraví zpět do Česka.

"Je možné, že obě letadla poletí opět po vlastní ose. Zároveň ale nechceme zbytečně prolétávat cenné hodiny, které jsou u historických letadel omezené, takže je možná dostaneme zpět domů po silnici nebo vlakem," podotknul Vacík. Ve hře je prý i varianta, že letadlo BH 5 bude vystaveno v muzeu v Belgii, kde se bude v září slavit výročí národního letectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám