Hlavní obsah

Více než deset let předstíral, že je chromý. Oklamal i papeže

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden zatkla italská policie pětapadesátiletého Roberta Guglielmiho z Florencie. Muž od roku 2007 předstíral, že po autonehodě ochrnul, aby mohl dostávat příspěvky od státu. Zatímco jiní podvodníci se snaží být co nejvíce nenápadní, Guglielmi v uplynulých letech pořádal demonstrace a zúčastnil se i audience u papeže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podvodník z Florencie usedl na vozíček před dvanácti lety. Jeho tehdejší spolubydlící mu dlužil za nájem. Guglielmi mu oznámil, že mu dluhy odpustí, když mu pomůže nafingovat automobilovou nehodu, po které Guglielmi „ochrne“ a bude moci dostávat příspěvky od státu. Informoval o tom server listu La Repubblica.

Všechno šlo jako po másle, automobilová nehoda se odehrála podle plánu, Guglielmi si opatřil zfalšované lékařské dokumenty a od státu mu začaly chodit finanční příspěvky a invalidní důchod. Podivuhodné na celém případu je, jak dlouho to Guglielmimu procházelo.

Podvodník absolvoval pravidelné lékařské prohlídky. Do nohou si kvůli tomu píchal lidokain, aby své dolní končetiny znecitlivěl. Všude po městě se pohyboval striktně na vozíčku, absolvoval i náročné rehabilitační programy.

A zatímco podobní podvodníci se snaží být nenápadní, Guglielmi chtěl být a byl často viděn. V roce 2013 uspořádal protest, protože mu prý místní úřady zabránily v tom, aby mohl vzhledem ke svému zranění volit doma. O rok později napsal jímavý dopis papeži o svém pohnutém osudu, který ho následně pozval do Vatikánu.

„Nebesa se mi znovu otevřela,“ prohlásil Guglielmi po audienci u nejvyššího pontifika. Loni pro změnu zakládal veřejnou sbírku pro nemocné psy.

Dlouholetý podvod skončil teprve minulý týden. Už předtím úřady informovala jeho bývalá ošetřovatelka, že se jí na Guglielmim něco nezdá, a že by mohlo jít o podvod. Policie začala muže sledovat. Ve Florencii se Guglielmi nehnul z vozíku, zato mimo město, kde ho nikdo neznal, chodil normálně po svých.

Vychytralý podvodník, či chorobný lhář?

Minulé úterý byl zatčen po návratu z dovolené v Togu. Nic netušící podvodník vystoupil z letadla a sešel schůdky přímo před zraky policistů, kteří ho na místě zatkli.

Zda podvodník dělal vše jen kvůli penězům, je sporné. Úřady Guglielmiho obvinily, že stát připravil o 137 tisíc eur (zhruba 3,5 milionu korun). Během dvanácti let jde zhruba o 1000 eur měsíčně (zhruba 26 tisíc korun), průměrný plat v Itálii se pohybuje kolem 2400 eur. Možná je Guglielmi pouze chorobný lhář.

Záběry, které pořídila policie

Bývalý florentský starosta Graziano Cioni uvedl, že se s mužem potkal krátce po roce 2000. Guglielmi mu prý povídal, že je policejní kapitán a vnuk generála. Když bývalého starostu potkal později už na vozíčku, vysvětloval mu, že byl zraněn při přestřelce s kriminálním gangem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám