Hlavní obsah

Veterinářka přilepila papouškovi peří lepidlem, aby mohl zase létat

Novinky, tcs

Neobvyklý ale nikoliv výjimečný zákrok má za sebou veterinářka Catherine Apuliová z australského Brisbane. Dvanáctitýdenní samičce papouška jménem Wei Wei kdosi zastřihl křídla, aby nemohla létat. Ovšem Wei Wei od té doby neustále padala na zem, a tak musela zakročit veterinářka s lepidlem a náhradním peřím.

Foto: Profimedia.cz

Pyrura zelenolící (ilustrační foto)

Článek

Veterinářka z kliniky The Unsual Pet Vets při vyšetření zjistila, že Wei Wei kdosi zastřihl příliš mnoho per. Samička pyrury zelenolící tak nemohla ani popolétávat, těžko udržela rovnováhu a neustále padala na zem. Není jasné, kdo Wei Wei křidýlka přistřihl, zda majitelé, či chovatel, od kterého Wei Wei koupili.

„Wei Wei měla příliš hodně přistřihnutá křídla. Pták příliš často padal a majitel si všiml, že má bolavou nohu,“ uvedla Apoliová.

Wei Wei před zákrokem se značně přistřihnutými křídly

Aby Wei Wei mohla znovu létat, přistoupila Apuliová k metodě zvané imping. Je téměř stejně stará jako sokolnictví samo. Spočívá v nahrazení zlomeného nebo chybějícího peří nalepením peří jiného.

Veterinářka potkala v lese želvu s laminátovým krunýřem. Znaly se

Koktejl

„Kdykoliv je to možné, používáme peří ze stejného durhu ptáka. V tomto případě jsme měli několik krásných per z pyrury, která nám darovali do naší banky per,“ uvedla klinika, když o zákroku informovala na sociálních sítích. Klinika právě pro tyto případy přijímá vypadlá pera, která ji donesou chovatelé.

Pera byla vydezinfikována a následně přilepena uspané Wei Wei. Papoušek zůstal na klinice, aby se veterinářka ujistila, že si na svá nová křídla zvykne. Nyní už Wei Wei znovu létá a bezpečně přistává. Až bude starší, vyrostou jí pera vlastní a ta přilepená bezpečně vypadnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám