Hlavní obsah

Věštecká chobotnice Paul náhle zemřela

– Oberhausen • Aktualizováno
Novinky, Jakub Kynčl

Sázkařská legenda posledních dvou fotbalových šampionátů chobotnice Paul zemřela ve věku dva a půl roku. Zvíře zvané mnohými psychochobotnice s ďábelskou přesností tipovalo výsledky letošního mistrovství světa. Skvěle se mu dařilo s tipy i na Mistrovství Evropy, kdy chyboval pouze jednou.

Článek

Paul správně předpověděl výsledky všech zápasů Německa na světovém šampionátu, včetně nepravděpodobné prohry se Srbskem a prohry v semifinále se Španělskem. Jeho triumf na šampionátu navíc chobotnice odhadla také správně.

"Paulův tipovací úspěch byl větším příběhem než celý světový šampionát," uvedl smutně manažer oberhausenského mořského světa Stefan Porwoll.

"Celé vedení a všichni zaměstnanci našeho mořského centra jsou zcela zdrceni tím, že Paul, který dosáhl svými výjimečnými tipy světové slávy, v noci zemřel," sdělilo akvárium v krátké zprávě, kterou u příležitosti Paulovy smrti vydalo.

Chobotnice se běžně dožívají jen několika let

Zaměstnanci mořského centra uvedli, že Paulova smrt nebyla zcela neočekávaná, protože chobotnice se běžně dožívají pouze několika let.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vyhrají Španělé, tvrdí Paul

"Zemřel klidně v průběhu noci ze zcela přirozených příčin. Uklidňuje nás fakt, že si u nás užil hezký život. Zvažujeme, že mu na našem pozemku uděláme hrob a vztyčíme menší náhrobek," dodal Porwoll.

Měl čestné občanství ve Španělsku

Za své tipy získal Paul vyznamenání v podobě čestného občanství. To mu udělilo severošpanělské městečko Carballiňo. Španělé měli navíc zájem chobotnici za tučnou sumu odkoupit za to, že je předpověděla jako vítěze šampionátu. To však vedení oberhausenského mořského centra striktně odmítlo.

Způsob, kterým chobotnice předpovídala, byl vždy totožný - do akvária byly umístěny dvě plastové krabice, přičemž v každé z nich bylo jídlo a navíc vlajka jednoho týmu. Krabice, kterou Paul otevřel první, v sobě pak nesla vlajku státu, který měl podle něj vyhrát. Z osmi tipů se na Mistrovství Světa 2010 nemýlil ani jednou.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo vyhraje ve fotbale? Chobotnice to ví

Němci slaví postup přes tým z Velké Británie. Co na tom, že se osmifinálový zápas ještě nekonal - "psychochobotnice" jménem Paul totiž jasně rozhodla, že dál...

Výběr článků

Načítám