Hlavní obsah

Vesmír je zřejmě starší a větší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHIGNTON

Z nové americké studie, která byla minulý týden zveřejněna v časopise Physical Review Letters, vyplývá, že vesmír má na šířku nejméně 156 miliard světelných let. Jeden světelný rok je dráha, kterou světlo pohybující se rychlostí 300 tisíc kilometrů za vteřinu urazí za dvanáct měsíců - tedy zhruba 9,5 biliónu kilometrů.

Foto: Petra Svobodová

Vila Löw-Beer v Brně

Článek

Vesmír je starý 13,7 miliardy let a světlo, které dorazilo od nejstarších známých galaxií, by k nám tudíž letělo více než 13 miliard let, vysvětlil astrofyzik Montanské státní univerzity Neil Cornish.

Podle toho by tedy bylo možné se domnívat, že vesmír má poloměr 13,7 miliardy světelných let a že celý by mohl měřit dvojnásobek - tedy asi 27,4 miliardy.

Světelný rok se prodloužil

Avšak vesmír se od svého počátku ve velkém třesku rozpíná a veškeré prvotní vzdálenosti se tak zvětšily, vysvětlil Cornish, který je jedním z autorů zmiňované studie.

"Představme si vesmír milion let poté, co vznikl," řekl vědec. "Světlo letí rok a urazí za tu dobu dráhu jednoho světelného roku. V té době byl vesmír asi tisíckrát menší, než je tomu dnes. Takže jeden světelný rok se nyní jakoby natáhl na 1000 světelných roků."

"Výchozí místo fotonu, který k nám nyní přilétá po 13,7 miliardách let, se dnes nachází 78 miliard světelných let daleko. A tato vzdálenost by mohla být poloměrem vesmíru, takže průměr by byl asi 156 miliard světelných let, možná ještě o trochu víc," objasnil Cornish.

Vědci se při svých výzkumech zaměřili na analýzy takzvaného reliktního záření, které vzniklo asi 380 tisíc let po vzniku vesmíru a které dnes expertům slouží k určování vlastností raných fází vývoje kosmu. V té době vesmír poprvé ochladl a umožnil tak atomům jejich vznik.

Jan Palouš z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky uvedl, že jde o odhad velikosti vesmíru, který vznikl po velkém třesku. "Existují různé modely expanze vesmíru a tento odhad velikosti je založen na jednom z nich," dodal astrofyzik. "Myslím, že je to reálný údaj, ale je to samozřejmě pouze odhad, ale určitě velmi zajímavý."

Reklama

Související témata:

Související články

Bylo objeveno páté rameno Mléčné dráhy

Australští vědci údajně objevili páté rameno Mléčné dráhy, které má obrovské rozměry. Britský odborný časopis New Scientist napsal, že je dlouhé 77 tisíc...

Venuši možná obývají mikrobi

Na životu nebezpečné Venuši by mohl přece jen existovat život v podobě mikrobů v ovzduší. K takovému závěru došel podle webové informace časopisu Der Spiegel...

Hubble asi fotil extrasolární planetu

Astronomové z týmu Hubbleova teleskopu intenzívně zkoumají snímek hvězdy typu bílý trpaslík vzdálené od Země 30 až 55 světelných let, v jejíž blízkosti...

Výběr článků

Načítám