Hlavní obsah

Venuši možná obývají mikrobi

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Na životu nebezpečné Venuši by mohl přece jen existovat život v podobě mikrobů v ovzduší. K takovému závěru došel podle webové informace časopisu Der Spiegel německý geolog Dirk Schulze-Makuch a jeho kolegové z univerzity v americkém El Pasu.

Foto: Marcela Zuzánková
Článek

Většina odborníků považuje život na Venuši za nemožný. Atmosférický tlak na jejím povrchu je 90krát větší než na Zemi a vládne tam žár kolem 480 stupňů Celsia.

Geolog a jeho kolegové zveřejnili již v roce 2002 teorii o možné přítomnosti mikroorganismů v sirnatých oblacích planety, kde jsou mírnější teploty: 50 až 70 stupňů. Kromě toho badatelé poukázali na to, že složení atmosféry Venuše si lze jen těžko představit bez mikrobů.

Silné ultrafialové záření platilo dosud za hlavní překážku života i v atmosféře planety, která nemá ozónovou ochrannou vrstvu a skládá se hlavně z dusíku a oxidu uhličitého.

Nyní však vědci předložili další argument pro případný život. Tým v časopise Astrobiology napsal, že úlohu filtru mohou plnit určité molekuly síry - spojení osmi atomů síry podle nich absorbuje ultrafialové záření a převádí je na neškodné viditelné světlo. Vyvozují to ze zkoumání světla planety. Chybějící vodu prý mohou mikrobi získávat ze sloučenin vodíku a síry v atmosféře.

Schulze-Makuch věří, že příští mise na Venuši se zaměří také na hledání života. Poukazuje při tom na skutečnost, že při misích v 60. a 70. letech se ještě nic nevědělo o životě na Zemi v extrémních podmínkách, například v horkých pramenech nebo v hlubokých vrstvách. Nyní by se měly plánovat mise k Venuši s úkolem pátrat po známkách života v její atmosféře.

Reklama

Související témata:

Související články

Venuše poputuje po Slunci

Letos 8. června nastane na obloze ojedinělý úkaz, který bude viditelný i pouhým okem. Planeta Venuše bude totiž putovat šest hodin po Slunci.

Na večerní obloze září planeta Venuše

Na večerní obloze se nad jihozápadním obzorem objevila velmi jasná hvězda, kterou nelze pouhým okem přehlédnout. Ve skutečnosti jde o planetu Venuše, která...

Venuše přejde přes Slunce

V úterý 8. června v dopoledních hodinách uvidíme přechod planety Venuše před Sluncem. Bude to vlastně speciální druh zatmění Slunce. Právu to sdělil v pondělí...

Výběr článků

Načítám