Hlavní obsah

Velryby otevřely své tlamy hned vedle kajakářů

Novinky, Markéta Klánská
Santa Cruz

Počátkem listopadu Barbara Roettgerová ze Santa Cruz v Kalifornii vyrazila v kajaku na moře a s sebou měla malou nevodotěsnou videokameru. Když točila surfařku v plavkách, jak se půl kilometru od břehu baví s jinými kajakáři, z ničeho nic se jí před kamerou objevily ohromné tlamy dvou keporkaků.

Článek

Velryby do oblasti v blízkosti pláže Seabright Beach v Kalifornii připlavaly za potravou, neboť zdejší vody jsou bohaté na plankton. Svým krmením ovšem překvapily jak kajakáře, tak slečnu v plavkách, která se do oněch míst dostala jen na surfu. Právě když si surfařka upravovala plavky, velryby se vynořily nad hladinu a ukázaly své mohutné tlamy. Když opět zmizely pod vodou, zanechaly za sebou jen vlny a rozdrážděné hejno ptáků.

Stačilo však opravdu málo a nečekaně blízké setkání se dvěma keporkaky mohlo dopadnout tragicky. Možná právě proto se Roettgerová při té vzpomínce ještě teď třese. Tyto velryby totiž mohou dorůstat délky až 16 metrů a dosáhnout váhy kolem 36 tun, proto se pro nepozorné lidi mohou nechtěně stát hrozbou.

Kajakář byl uchvácen slečnou a velryby propásl

Velryby však působily klidně a nikdo kolem nezareagoval nějakým nepřiměřeným způsobem, který by mohl tyto velké kytovce podráždit. Jeden z mužů na kajaku se dokonce koukal jen po slečně v plavkách a propásl celý úchvatný okamžik, uvedla se smíchem terapeutka Roettgerová pro zpravodajský server Santa Cruz Sentinel.

Jedinečné video, které Roettgerová nahrála na internet 2. listopadu, se velmi záhy rozšířilo a objevilo se dokonce ve zpravodajstvích televizí NBC a CBS.

Záběry z podobného setkání s velrybou natočil počátkem října také kajakář Rick Coleman u pláží města Redondo Beach v Kalifornii.

Reklama

Výběr článků

Načítám