Hlavní obsah

Ve Španělsku napjatě čekají na Tlouštíka, nadšenci přešlapují ve frontě skoro týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od pátku čeká před madridskou operou sedm nadšenců, aby si zajistili místa v první řadě při středečním slosování tradiční vánoční loterie přezdívané El Gordo (Tlouštík). Loni se finále této loterie, která patří k nejstarším a největším na světě, konalo kvůli pandemii covidu-19 bez diváků. Letos by se měli lidé v omezeném počtu do hlediště operní scény vrátit, napsal deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Losování loterie El Gordo

Článek

„Letos určitě vyhraju první cenu,“ věří čtyřiaosmdesátiletá Manoli Sevillaová, která na slosování obvykle přichází v nějakém převleku. Loni například přišla před budovu madridské opery navlečena do zlaté klece s očíslovanými míčky. Letos má koupeno 50 kuponů. Jeden kupon se prodával za 20 eur (asi 500 Kč).

Loterie El Gordo není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který umožňuje vyhrát tisícům sázejících. Každý los se dělí na deset kuponů, takže lidé si obvykle kupují jen kupony. Často se při jejich nákupu sdružují do týmů. Vítězná čísla se pak losují v přímém přenosu, který sleduje skoro celá země, a žáci madridské školy svatého Ildefonsa tato čísla zpívají.

Kromě omezeného počtu návštěvníků se letošní slosování španělské vánoční loterie liší od předpandemických ročníků i tím, že každý se musí identifikovat a uvést telefonní číslo či e-mailovou adresu, aby se v případě nákazy covidem-19 daly trasovat kontakty.

Tlouštík naděloval miliardy. Španělé si jich v tradiční loterii rozdělili desítky

Koktejl

První cena (El Gordo) představuje čtyři miliony eur na celý los, tedy 400 tisíc eur (asi deset milionů Kč) na každý z kuponů. Každé číslo je ovšem vytištěno ve 172 sériích. Losují se i další ceny: například na druhou letos připadá 1,25 milionu eur (tedy 125 tisíc eur na kupon). Celkem se letos v této loterii rozdělí 2,4 miliardy eur (přes 60 miliard Kč).

Lidé si ve vánoční loterii kupují lístky s čísly podle osobních výročí, ale i různých jiných dat. Loni byl například velký zájem o losy s číslem 14320, podle data vyhlášení nouzového stavu ve Španělsku kvůli covidu-19.

Letos šly na dračku losy s číslem 27120, podle zahájení očkování proti covidu-19 v této zemi (27. prosince 2020), či s číslem 19921, podle data začátku erupce sopky na ostrově La Palma (19. září 2021).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám