Hlavní obsah

Ve francouzském svatebním průmyslu se točí miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Když svatba, tak pořádná. Tak tímto heslem se řídí Francouzi i na počátku třetího tisíciletí. Aby mohli na veselku vzpomínat po celý život, neváhají utrácet pohledem Středoevropana astronomické částky za svatební veselí a vše, co k tomu patří. Zřejmě nejdůležitější "ano" v životě je tak přijde pěkně draho.

Foto: Tomáš Šebesta

Účastníci akce u lezecké stěny.

Článek

Statistiky mluví za vše. V roce 2001 utratili ve Francii nastávající manželé a jejich rodiny za svatební záležitosti na tři miliardy eur (téměř sto miliard korun). Nákladné šaty, prstýnky, výroba občerstvení, pronájem prostor, svatební dary, líbánky... v tom všem se točí velké peníze.

Devět měsíců na organizaci svatby nestačí

Pro některé Češky, které se ve Francii v posledních letech čím dál častěji vdávají, je veselka v zemi galského kohouta možná splněním dětského snu o krásných šatech a velké svatbě na zámku. Nejedna ale také nad vším tím cirkusem, který sňatek ve Francii provází, kroutí hlavou a občas jí i dochází trpělivost.

Své by mohla vyprávět například osmadvacetiletá Lenka, která si se svým snoubencem Stéphanem řekne ano v září. Na svatbu se velmi pečlivě připravují už od začátku roku a přesto musejí poslouchat komentáře příbuzných a známých o tom, že za devět měsíců nemají šanci vše zařídit. "Když jsem si půl roku před svatbou šla do salonu objednat šaty, řekli mi, že to stíhám tak tak," říká Lenka.

Svatba ve Francii stojí tolik, co malý byt v Česku

Půjčit si svatební róbu nepřichází ve Francii v trošku "slušnější" rodině v úvahu, a tak nezbývá, než za šaty použitelné jednou v životě řádně zaplatit. Svatební šaty zde v průměru stojí 1150 eur, se všemi doplňky se ale cena pohybuje kolem 2000 eur, tedy více než 60 000 korun. Cena obleku pro ženicha činí zhruba 750 eur. Za účes v den svatby zaplatí nevěsta až desetkrát více než za běžnou návštěvu kadeřníka. "Na účesu je pochopitelně nutné se domlouvat také měsíce dopředu," říká Lenka.

Ale to je jen začátek. Občerstvení na menší recepci po obřadu v průměru stojí Francouze 6 000 eur, s dalšími velkými výdaji je však třeba počítat na zaplacení personálu a pronájem nábytku a nádobí. Ve Francii je totiž zvykem zvát na svatbu hodně hostů. Lenka se Stéphanem jich budou mít 180, což je prý ještě celkem malá svatba.

Potom není divu, že v průzkumech téměř každý druhý Francouz uvádí, že je alespoň jednou za rok pozván na svatbu. Ta se musí odehrávat v co nejkrásnějších dekoracích, přičemž rezervace sálu v restauraci či hotelu je naprosté minimum. Kdo chce být na výši, měl by svatební hostinu uspořádat na jachtě či na zámku, čím dál více do módy jdou také kasina. Kromě skvělého občerstvení, které se mnohdy podává na několik kol - od koktejlu po večeři, se nesmí zapomenout na živou hudbu či diskžokeje, zábavný program a ohňostroj.

Zadarmo není ani květinová výzdoba, která se také domlouvá s řádným předstihem. A výsledný účet? "Z toho se mi skoro podlomila kolena. Svatba bude stát téměř tolik, jako malý byt v Praze," uvažuje Lenka se značnou dávkou praktičnosti.

Pětina Francouzů pořádá svatbu kvůli oslavě

Poněkud překvapivé jsou proto výsledky průzkumu mezi návštěvníky Svatebního veletrhu, který se od roku 1997 pravidelně koná v Paříži. Celá pětina nastávajících manželů v něm uvedla, že se berou hlavně proto, aby mohli uspořádat pořádnou oslavu. Téměř dvě třetiny Francouzů nicméně vstupují do stavu manželského kvůli založení rodiny a desetina z náboženských důvodů. Více než 300 000 párů, které každý rok ve Francii slaví svatbu, může počítat s tím, že se jim investice do veselky alespoň částečně vrátí v podobě svatebních darů.

Nehrozí přitom, že by se jim doma nahromadily zbytečnosti, neboť ve Francii sestavují snoubenci seznamy svatebních darů zcela samozřejmě a většinou je dávají do velkých nákupních středisek. Ta jsou na svatby připravena naprosto dokonale. Pro snoubence pořádají zdarma svatební večírky, kde jím nabízejí různé slevy při nákupu "balíku" svatebních služeb; mají i svatební cestovní kancelář.

Módním svatebním darem je vinný sklep

Posledním trendem je jediný svatební dar, který stojí za to. V módě je například přát si vinný sklep plný co nejkvalitnějších lahví, které jen čekají na ochutnávku s přáteli. Třetina francouzských snoubenců má ale spíše klasické přání velkého daru, jako je auto, umělecké dílo či pořádná svatební cesta.

Říkáte si, že pořádat svatbu ve Francii může být kvůli velkým výdajům měsíce dopředu pořádný risk? Pak vězte, že v zemi galského kohouta si snoubenci mohou uzavřít i svatební pojištění. V případě úrazu či nemoci jednoho z nich nebo jiné nečekané události, která by mohla svatbu zhatit, to jistě není k zahození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám