Hlavní obsah

Ve 34 letech zemřel symbol nejrozšířenější internetové výzvy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého času toho byl plný internet. Kdo se nepolil kyblíkem plným ledové vody, jako by nebyl. Nešlo však o pouhou virální kratochvíli a zábavu na sociálních sítích. Díky nápadu se podařilo vybrat zhruba 220 milionů dolarů (pět miliard korun) na výzkum nemoci ALS (amyotrofické laterální sklerózy). Právě v důsledku ALS v pondělí zemřel 34letý Pete Frates, který byl jakýmsi symbolem tzv. Kbelíkové výzvy.

Foto: Profimedia.cz

Pete Frates v roce 2014.

Článek

Američan Pete Frates býval baseballovým hráčem. Vyrostl na předměstí Bostonu, kde se později stal součástí univerzitního týmu. Po vystudování jeho kariéra pokračovala na profesionální úrovni v Německu, po návratu do Spojených států pokračoval v amatérských ligách.

Bill Gates a jeho Kbelíková výzva 

Když si v roce 2011 poranil zápěstí, všiml si, že zranění se nehojí podle plánu. Po měsících testování mu byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza (ALS), nevyléčitelná nemoc, kdy v konečné fázi mozek není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován.

Komunikuje jen očima, přesto svůj boj s ALS nevzdává

Zdraví

V roce 2014 se Frates stal symbolem naděje lidí trpících stejnou nemocí. Díky Kbelíkové výzvě, kterou Frates jako jeden z prvních pomohl rozšířit, se vybralo v přepočtu pět miliard korun, které pomáhají vědcům ve výzkumu zákeřné nemoci, na kterou zemřel bývalý premiér Stanislav Gross a trpí jí také plzeňský fotbalista Marián Čišovský.

Pravidla výzvy jsou jednoduchá – natočit video, kde si dotyčný vyklopí kbelík ledové vody na hlavu, sdílet video na internetu a nominovat dalšího člověka. Ten má možnost natočit do 24 hodin natočit stejné video, případně přispět na charitu. Nutno říct, že mnoho lidí udělalo oboje.

V pondělí Frates po sedmi letech od diagnostikování nemoci zemřel. „Dnes si nebe zavolalo našeho anděla. Náš manžel, otec, bratr a syn zemřel obklopen milující rodinou, po heroickém boji proti zákeřné nemoci,“ uvedla rodina v prohlášení.

Do výzvy, která pronikla i do České republiky, se zapojilo mnoho známých osobností. Kbelík na hlavu si mimo jiné vylili třeba Bill Gates, Barack Obama, Mark Zuckerberg, Cristiano Ronaldo či Petr Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám