Hlavní obsah

Valašské pecky letí do světa

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM

Obálky se třemi švestkovými peckami se z Valašska rozletěly do světa. Valašské království hodlá unikátní pohlednicí na šíření slivovice typicky valašský ovocný strom nejen rozhojnit do jiných krajů, ale také obnovit sady zdecimované chorobou šarkou. Správce pomyslného království Tomáš Harabiš si vzal inspiraci na nedávné cestě po Aljašce.

Článek

"Viděl jsem tam semínkové pohlednice a přišlo mi to jako fantastický nápad. A zasazeno do Valašska logicky přišla na řadu švestka," vysvětlil Harabiš. Proto na podzim loňského roku začal se spolupracovníky hledat vhodného dodavatele. Jak záhy zjistili, vzali si pořádné sousto.

Podle zemědělského zákona nelze využít švestek utržených z volně rostoucích stromů, které mohou být napadené například plísněmi. A už vůbec ne po destilaci, takové pecky jsou totiž "mrtvé".

"Navíc nikde v tuzemsku nebyl vhodný dodavatel, našli jsme ho až v Polsku," prozradil Harabiš s tím, že si království objednalo čtyři kilogramy pecek.

Z počáteční tisícové série od začátku roku mnoho nezůstalo, Valaši proto objednávají další várku. "Lidé se pohlednicím smějí a posílají známým. Nejčastěji se ptají, jestli z pecek opravdu vyrostou stromy. Návod je na pohlednici," řekla pracovnice frenštátského Valašského informačního centra ve Frenštátě pod Radhoštěm Eva Magerová.

Království podobnou službu nabízí i městům, stačí, když si napíší, co pro ně typického by chtěli v obálce. Například Zlín požádal o pohlednici se znakem a švestkou, Karviná zase o laskavou pohlednici se semenem kytky laskavce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám