Hlavní obsah

V thajském jezírku uvízli kvůli tsunami dva delfíni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Dva delfíni uvízli v jezírku v jihothajském vnitrozemí poté, co je tam před osmi dny odhodila mohutná ničivá vlna tsunami. Vyčerpaným zvířatům, z nichž jedno je zřejmě zraněné, se nyní snaží pomoci záchranáři z Thajska a Řecka.

Foto: Viera Žiaková
Článek

"Vypadá to, že tam jsou dva delfíni. Jeden z nich bude nejspíš matka, druhý její asi tříleté mládě," sdělil thajský ekolog. Mořské savce nalezl místní obyvatel, který pátral po své ženě.

Dvojice delfínů se nachází v jezírku o rozloze 300x200 metrů a hloubce pouhých pěti metrů, jež přílivová vlna vytvořila asi 1,4 kilometru od břehu. Nemají žádnou potravu, takže na místě mohou přežít jen pár dní.

Pomáhají i Řekové

"Doufáme, že je dostaneme zpátky. Byl by to tady první příběh o přeživších. Takový příběh potřebujeme," řekl nizozemský ekolog Edwin Wiek.

Při záchranných pracích pomáhá mimo jiné i tým řeckých potápěčů, kteří mají v podobných jezírcích pátrat po mrtvých tělech. Zvířata se pokoušejí chytit do sítí. Zpět do moře by je mohlo přepravit i letadlo.

Jde pravděpodobně o delfíny indočínské. Dospělí jedinci tohoto druhu dorůstají do délky dvou až 2,8 metru a váží 150 až 200 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám