Hlavní obsah

V noci na sobotu budou nejvíc padat hvězdy

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

V noci z pátku na sobotu budou nejvíc padat hvězdy. Mezi třiadvacátou a ranním svítáním jich za jasného počasí můžeme uvidět až čtyřicet za hodinu, a to po celé obloze.

Článek

"Jde o meteorický roj Perseid," sdělil Právu Jiří Borovička z Astronomického ústavu. Padající hvězdy jsou ve skutečnosti meteory -drobné částice meziplanetární hmoty. Vlétají do atmosféry rychlostí 60 kilometrů za sekundu, rozžhaví se na teplotu několika tisíc stupňů a září ve výškách kolem 100 kilometrů nad zemí.

V řídkých vrstvách atmosféry se úplně rozpadnou, odpaří a na zemský povrch nedopadnou. Například centimetrové tělísko tak může na krátkou dobu jedné sekundy přezářit všechny hvězdy na obloze.

Maximum roje bude v pátek ještě před setměním, a proto nic neuvidíme. V noci Měsíc bude v první čtvrti a zapadne před 23. hodinou. Nejpříhodnější podmínky pro pozorování nastanou tedy až kolem půlnoci, kdy již svit Měsíce nebude rušit a radiant roje, z něhož jakoby meteory vylétávají, bude dostatečně vysoko. Tento radiant leží v případě Perseid v souhvězdí Persea, které je na severovýchodě. Odtud i název roje. Meteory budou po celé obloze.

Pro pozorování není třeba dalekohled, stačí se dívat z místa, kde uvidíme na obzor. Ve městech ruší umělé osvětlení. Menší množství Perseid bude možné pozorovat až zhruba do 20. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Noční oblohu oživí padající hvězdy

Při pohledu na noční oblohu už dnes můžeme vidět tzv. padající hvězdy. "Ve skutečnosti jde o meteory. To jen lidově se jim říká padající hvězdy," řekl Právu...

Výběr článků

Načítám