Hlavní obsah

V newyorském muzeu si můžete odskočit na toaletu ze zlata, střeží ji ale hlídač

New York

Návštěvníci prestižního Guggenheimova muzea v New Yorku si tam od pátku mohou ulevit na toaletě z masivního 18karátového zlata, a současně se tak seznámit s tímto novým dílem, které vytvořil italský umělec Maurizio Cattelan. Uvedla to Katherine Brinsonová, která se v muzeu zabývá moderním uměním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na návštěvníky muzea čeká toaleta z 18karátového zlataVideo: AP

 
Článek

Umístění unikátního záchodu bude respektovat soukromí jednotlivých uživatelů, ujistilo muzeum. U místa se vzácným exponátem nazvaným America bude ale umístěn zvláštní hlídač. Muzeum odmítlo upřesnit cenu zlata, z něhož je celý záchod zhotoven.

Instalace zlaté toalety znamená návrat Cattelana, který brzy oslaví 56. narozeniny, na uměleckou scénu. Po výstavě All v letech 2011 a 2012, kdy tento Ital zavěsil většinu svých tradičně vizuálních děl v atriu Guggenheimova muzea, totiž oznámil svůj odchod ze světa umění.

Cattelanova tvorba vyvolává mnohdy polemiku, například socha ležícího papeže Jana Pavla II., kterého zabil meteorit. Při květnové aukci síně Christie's v New Yorku se jeho socha klečícího Adolfa Hitlera u těla dítěte prodala za 17,2 miliónu dolarů (416 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám