Hlavní obsah

V keňském parku se narodila vzácná sloní dvojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci z keňské rezervace Samburu natočili sloní dvojčata kojená jejich matkou a hlídaná ostražitým samcem. Je to teprve podruhé, co byla v rezervaci sloní dvojčata pozorována. Jde o vzácný úkaz, protože samice většinou nemají dost mléka, aby obě mláďata uživily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V keňském safari parku se vzácně narodila sloní dvojčataVideo: Reuters

 
Článek

Sloní dvojčata se v rezervaci narodila minulý týden šestnáctileté samici Boře. Na videu je ostražitě hlídá samec Daud. Ochránci z organizace Save the Elephants nevědí, zda je otcem dvojčat.

Narození dvojčat bylo předtím v parku zaznamenáno pouze jednou, a to v roce 2006. Tehdy obě mláďata uhynula, ochránci doufají, že tentokrát se slůňatům podaří přežít.

Březost slonů afrických trvá přibližně 22 měsíců, ze všech žijících savců je to vůbec nejdéle. Slonice pak přivádí mláďata na svět přibližně jednou za čtyři roky.

Stejně jako jinde v Africe, i v Keni jsou sloni afričtí častým cílem pytláků kvůli slonovině. Ta je poptávaná zejména na čínském černém trhu kvůli jejímu rozšířenému použití v lidovém léčitelství.

Pytláka v jihoafrické rezervaci ušlapal slon

Zahraniční

Vytrvalý boj proti pytláctví ale pomalu nese své ovoce. V roce 2020 uvedlo keňské ministerstvo cestovního ruchu, že se počet slonů za posledních třicet let více než zdvojnásobil. V roce 1989 jich bylo z v zemi zhruba 16 tisíc, v roce 2018 už to bylo 34 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám