Hlavní obsah

V Kambodži chytili obřího rejnoka vážícího 300 kilogramů

O pořádný úlovek se minulé pondělí postaral rybář na řece Mekong v Kambodži. Podařilo se mu chytit trnuchu thajskou, jejíž váha dosahovala 300 kilogramů a délka 3,9 metru. Rejnoka od něj odkoupili tamní vědci, podle nichž se jedná o největšího sladkovodního živočicha na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rejnoka vážícího 300 kilogramů vypustili do vodyVideo: Reuters

 
Článek

Parybu obrovských rozměrů chytil dvaačtyřicetiletý rybář u odlehlého ostrova v kambodžské provincii Stung Treng. Vodního živočicha od muže následně odkoupil tým vědců z výzkumného projektu Wonders of Mekong, který v okolí řeky zkoumá klima a biodiverzitu.

Po označení, změření a zvážení vědci rejnoka vypustili zpět do řeky. Dle jejich názoru byl v dobrém zdravotním stavu a měl by zásah přežít.

Rybářům se podařilo ulovit 270kilogramového jesetera

Koktejl

Trnucha thajská, též známá pod názvem trnucha říční, je druh sladkovodního rejnoka. Chycený jedinec, jemuž místní dali s ohledem na jeho oblý tvar přezdívku „Boramy” (khmersky úplněk), je pak podle kambodžských a amerických vědců dokonce největším sladkovodním živočichem na světě.

Na tělo paryby vědci připnuli speciální štítek, jenž vysílá akustický signál, pomocí něhož budou moci sledovat její pohyb a dozvědět se tak o chování tohoto druhu rejnoka více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám