Hlavní obsah

V Indonésii vsadili na duchy: Maskovaní dobrovolníci straší lidi v ulicích, aby zůstali doma

Novinky, zkr
Sukoharjo

Originální způsob, jak přimět lidi, aby byli v době karantény skutečně doma, vymysleli v Indonésii. I tam se totiž najde mnoho těch, kteří její dodržování stále nerespektují. V ulicích proto začali chodit maskovaní dobrovolníci ztělesňující tamní duchy a straší ty, kteří se po večerech potulují venku, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dobrovolníci převlečení za duchy straší večer lidi v Indonésii, aby nechodili venVideo: Reuters

 
Článek

Vždy dva dobrovolníci se během deseti minut zahalí do bílého roucha, namaskují si obličej a promění se tak v poconga neboli rubášového ducha. Ten je podle indonéského a malajského folklóru duší mrtvého člověka uvězněnou v pohřebním rubáši.

V převleku poskakují po ulicích Sukoharja v provincii Střední Jáva a děsí místní obyvatele, kterých je venku stále dost. Za iniciativou, jež vznikla začátkem dubna, stojí skupina místní mládeže spolu s policií. Ze začátku naopak přítomnost „duchů“ v ulicích lidi ven lákala. Nyní se však dobrovolníci objevují nepravidelně na nečekaných místech, čímž budí větší postrach.

„Za prvé chceme být odlišní a za druhé chceme vytvářet odstrašující efekt,“ sdělil šéf dobrovolnických hlídek Anjar Pancaningtyas. Zároveň si ale postěžoval, že lidé pořád situaci berou na lehkou váhu, což potvrdil i starosta vesnice Kepuh s pěti tisíci obyvateli. „Chtějí žít normálně, je pro ně těžké dodržovat instrukce, aby zůstávali doma.“

Indonésie hlásí 6248 potvrzených případů nákazy koronavirem, 535 lidí infekci podlehlo. Vláda zatím nevyhlásila karanténu plošně, přistoupily k ní ale některé vesnice a rezidenční oblasti. Podle vědců z indonéské univerzity vzroste v zemi počet obětí do května na 140 tisíc a nakažených bude až 1,5 milionu, pokud nebudou zavedena přísnější opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám