Hlavní obsah

V Indii se narodilo kyklopí kůzle

Novinky, Patricie Lichardová

Jedno kůzle pořádně zamotalo hlavu vesničanům v Indii. Narodilo se totiž s jedním obrovským okem, jedním uchem a zcela bez nosu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kůzle vypadá jako kyklop, uprostřed čela má jedno okoVideo: Caters News, AP

 
Článek

Tak trochu děsivé kůzle přišlo na svět 10. května ve státě Assam na severovýchodě Indie. Mládě trpí vzácnou poruchou zvanou kyklopie a veterináři měli za to, že zemře během několika dní. Kůzle však zatím vzdoruje všem předpovědím a roste jako z vody.

„Byl jsem v šoku, když jsem tu kozu spatřil. Ihned jsem kontaktoval veterináře. Předpovídali, že kůzle během několika dnů zahyne, to však zatím bez větších potíží žije,” uvedl vlastník kozy Mukhuri Das.

Kyklopie může vzniknout při vývoji plodu v děloze. Dvě mozkové hemisféry se neoddělí, což vede k vytvoření jedné centrální dutiny s jedním okem nebo v některých případech k částečně sloučeným očním bulvám.

Majitel věří, že mu zvíře přinese štěstí

Kůzle postrádá řasy a oční víčka. Horní a dolní část rtů je neobvykle malá. Horní čelist je rovněž malá a chybí v ní spousta zubů.

Z kůzlete se stala hlavní vesnická atrakce. Majitelův dům navštíví denně desítky lidí, kteří chtějí na vlastní oči vidět „zázračné” kůzle.

„Nejen moji sousedé, ale i lidé z okolních vesnic chodí ke mně domů, aby ji spatřili. Udělala nás slavnými a všichni z toho máme obrovskou radost. Věřím, že tato koza přinese do mého domu štěstí,” poznamenal majitel.

Kyklopie byla kromě koz hlášena například i u koní, prasat, krav, koček, a dokonce i u žraloků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám