Hlavní obsah

V Děčíně skončili s chovem grizzlyho. Poslední samici utratili

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helgu, poslední samici medvěda hnědého grizzly v České republice z děčínské zoologické zahrady, utratili kvůli stáří. Zoo Děčín tak přišla o svou ikonu, která byla společně s medvědem Siegfriedem tváří zahrady dlouhých pětatřicet let, a s chovem medvědů grizzly definitivně končí. Uvedla to v pondělí mluvčí zahrady Alena Houšková.

Foto: Zoo Děčín/Alena Houšková

Medvědice Helga v děčínské zoo

Článek

„Samice v posledních letech trpěla velkými bolestmi kvůli pokročilé artróze, a proto bylo rozhodnuto o jejím uspání za přítomnosti veterinárního lékaře. Nechtěli jsme zbytečně prodlužovat utrpení a bolesti, kdy ani léčba již nepřinášela zlepšení stavu,“ uvedla Houšková.

Siegfried a Helga přišli do děčínské zoo v roce 1983 ze Zoo Lipsko, samec jako roční mládě, Helga jako dvouletá. Díky své majestátnosti se stali tváří děčínské zoo. V roce 1994 dokonce získali čestné místo v logu zoo a byli i novou tváří informačního systému. Helga přivedla na svět celkem pět mláďat.

Foto: Zoo Děčín/Alena Houšková

Medvědice Helga v děčínské zoo

„Helga se dožila úctyhodného věku 36 let. Přitom ve volné přírodě se tento druh medvěda obvykle dožívá jen pětadvaceti. Za dosažením takto vysokého věku stojí především kvalitní strava a veterinární péče a další příznivé podmínky, které s chovem medvědů v zoo souvisí,” poznamenala Houšková.

Chov medvědů grizzly v děčínské zoo tím definitivně skončil.

Foto: Zoo Děčín/Alena Houšková, Právo

Medvědice Helga v děčínské zoo

„Ačkoli jsme v posledních letech ubezpečovali návštěvníky, že bychom rádi v chovu grizzlyů pokračovali a už po úhynu samce jsme zahájili jednání o dovozu nových medvědů grizzly, naše žádost byla koordinátorem zamítnuta. Důvodem tohoto rozhodnutí je nízký stav ohrožení ve volné přírodě a nutnost podpory chovu ohroženějších druhů,“ vysvětlila Houšková.

Návštěvníci děčínské zoo se tak v budoucnu dočkají jiného druhu medvěda, v úvahu připadají buď medvědi kamčatští, nebo brtníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám