Hlavní obsah

V Číně objeveny zbytky čtyřkřídlých dinosaurů

LIAONING

Fosílie opeřených dinosaurů se čtyřmi křídly objevené před nedávnem v Číně vzbudily nové otázky kolem techniky létání. Zvířata velikosti krocanů žila v korunách stromů zhruba před 130 milióny let a svoje čtyři křídla a dlouhý ocas používala ke snadnému klouzání z větve na větev.

Foto: archiv kapely Maelström

Plzeňská kapela Maelström oslaví v pátek pět let svého působení na české hudební scéně.

Článek

Podle vědců šest objevených exemplářů patří k nové dinosauří rodině, která mohla hrát klíčovou roli v evoluci ptáků. Objev potvrzuje teorii, že se ptáci vyvinuli z plachtících čtyřkřídlých obyvatel korun stromů. Myšlenka byla poprvé vyslovena v roce 1915, avšak dosud se ji nepodařilo ověřit. Fosílie byly až nyní odkryty v oblasti Liaoning, kde archeologové již v minulosti učinili významné objevy ptačích dinosaurů.

Plachtění předchůdcem letu

Dinosauři pravděpodobně prošli plachtícím stádiem předtím, než si osvojili létání za pomoci předních údů, vysvětluje dr. Angela Milnerová z londýnského přírodovědecko-historického muzea. Nález fosílií je dosud chybějící částí skládanky objasňující, jak se u zvířat vyvinula schopnost letu. "Jasně se jedná o malého dinosaura, nicméně dobře vybaveného pro šplhání a s vyvinutým peřím na předních končetinách umožňujícím létání v kombinaci s peřím pro klouzání vzduchem na zadních končetinách," říká Milnerová.

Oponenti teorie čtyřkřídlých dinosaurů se ovšem kloní k teorii, že se ptáci vyvinuli z dinosaurů, kteří žili na zemi a měli silné zadní končetiny uzpůsobené běhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám