Hlavní obsah

V Číně natočili živoucí fosilii

Novinky, vps

V čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko se po záplavách objevil listonoh jarní. Ten se vyskytoval na zemi již před 200 milióny let a za tu dobu se téměř nezměnil. Je proto označován za živoucí fosilii, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně se po záplavách objevili listonohové jarníVideo: Reuters

 
Článek

Listonoha natočili v oblasti Ejin Banner. Za posledních 20 let tam ročně napršelo kolem 40 milimetrů, nedávno však oblast zažila povodně. Po nich se objevilo mnoho jezírek, v nichž se vylíhli listonohové.

Jejich vajíčka totiž v zemi vydrží až po dobu 25 let, pokud mají příhodné podmínky. Vylíhnout se pak tito trilobitům podobní korýši dokážou během několika dní a dožijí se zhruba tří měsíců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Když je sucho, tak tu žádní nejsou. Objevují se s vodou. Žiji tu už 37 let a za tu dobu jsem taková jezírka viděla jen třikrát nebo čtyřikrát. Většinu času tu totiž nebyla žádná voda,“ řekla místní pastevkyně Ao Jünová. Voda podle ní vyschne do dvou měsíců.

Tři až pět centimetrů velcí tvorové se vyskytují i na území České republiky, jsou však kriticky ohroženým druhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám