Hlavní obsah

V Chorvatské vesnici se po zemětřesení stále objevují nové díry v zemi

Zemětřesení na konci prosince napáchalo v Chorvatsku obrovské škody. Obyvatelé vesnice Mečenčani ve středním části země i dva měsíce po katastrofě žijí neustále v obavách o svůj majetek, zdraví i životy. Ve vesnici a v jejím okolí se od zemětřesení už na devadesáti místech propadla země a nové díry stále přibývají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chorvatsku se po zemětřesení začala propadat zemVideo: Reuters

 
Článek

Na polích, na zahradách i těsně před domem. Všude tam se může rozevřít díra do země a způsobit škody na majetku či někoho připravit o život. A nikdo neví, kde přesně se další díra objeví. V takovém strachu žijí od konce prosince obyvatelé vesnice Mečenčani.

Ve vesnici a jejím okolí od konce zemětřesení objevili kolem devadesáti děr, některé propady země mají v průměru až 15 metrů. Země se propadla i těsně vedle domu Andji Jelečevičové. „Začalo to jako dvě kruhové díry a pak se země začala propadat, dokud se ty dvě díry nespojily,“ uvedla Jelečevičová pro agenturu Reuters.

Propad poškodil okna, komín i schody. „Řekli mi, abych dům okamžitě opustila a vrátit se tam můžu jen a vlastní nebezpečí,“ uvedla nešťastná žena, která od té doby bydlí v obyteném kontejneru na pozemku jednoho ze svých sousedů.

Při zemětřesení v Chorvatsku zemřelo nejméně šest lidí

Evropa

Špatnou zprávu pro obyvatele vesnice má geolog Ivan Kosovič. „Můžeme očekávat, že se na místě budou objevovat další díry. Vstupujeme do období, kdy hladina podzemních vod stoupá ke svému maximu a tlak se v zemi bude zvyšovat,“ uvedl Kosovič.

Propady země nejsou v okolí neobvyklým fenoménem, nikdy se jich však nebjevilo tolik v tak krátkém časem. „Cítíme se velice nepříjemně. Ta nejistota nás zabijí,“ uvedl další z obyvatel vesnice Stojan Kresojevič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám