Hlavní obsah

V britské zoo rozmnožili želvu sloní, otcem je 70letý samec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zoologické zahradě Crocodiles of the World v anglickém hrabství Oxfordshire se podařilo rozmnožit želvu sloní. Rodiči dvojice malých želv jsou jednadvacetiletá samice Charlie a sedmdesátiletý samec Dirk, který je dle zástupců zoo ve „špičkové fyzické kondici“, píše britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Samec Dirk se stal v sedmdesáti letech hrdým otcem.

Článek

Rozmnožit želvu sloní, která je společně s želvou obrovskou největším žijícím pozemním druhem želvy na světě, se v této anglické zoologické zahradě podařilo vůbec poprvé.

„Jsme neuvěřitelně hrdí na to, že jsme úspěšně rozmnožili želvy, které byly dříve velmi blízko vyhynutí. Stále čelí nejisté budoucnosti, především kvůli historicky nadměrnému vykořisťování a predaci (lovení jinými zvířaty za účelem potravy, pozn. red.),“ svěřila se zakladatelka zoo Shaun Foggettová.

„Všichni jsme v tento den doufali od chvíle, kdy se k nám v roce 2018 želvy sloní připojily. Jde o velký úspěch na cestě k zachránění tohoto druhu,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Ošetřovatelé Shaun Foggett a Jamie Gilks se samicí Charlie a jejími dvěma potomky.

Vylíhlá mláďata váží pouhých 67, respektive 69 gramů. Ošetřovatelé je bedlivě sledují a krmí sušenou trávou, opunciemi, plevelem a listovou zeleninou.

Crocodiles of the World má celkem čtyři želvy sloní – samice Charlie, Zuzu a Isabellu a samce Dirka. Plazi sem doputovali v roce 2018 z londýnské ZSL London Zoo a Chester Zoo v Cheshire.

Nejstarší želvě sloní bylo okolo 170 let 

První potomky se podařilo přivést na svět až nyní, a to sedmdesátiletému Dirkovi a jednadvacetileté Charlie, což dokazuje, jak obtížné je tento druh želvy rozmnožit. Navzdory relativně vysokému věku je však Dirk dle slov chovatelů ve „špičkové fyzické kondici“.

Želvy sloní se dožívají vysokého věku. Dosud nejstarší známou želvou tohoto druhu byla samice Harriet chovaná v australské zoo, jejíž odhadovaný věk byl v době uhynutí okolo 170 let. Aktuálně nejstarším žijícím živočichem na světě je samec želvy obrovské Jonathan, jenž letos oslavil 190. narozeniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám